oDesk / eLance – Grafik, kode og VA til $6

Din tid er din vigtigste ressource (tid er penge). Og mange opgaver kan for en affiliate marketer (og en person med arbejde indenfor søgemaskineoptimering eller andet onlinefelt) outsources til Østen. Du sparer tid og får dygtige medarbejdere ned til 3-5 $ i timen.

Outsourcing fungerer, når man har lært jargonen og samlet sig et dygtigt team, helt og igennem fantastisk. Du har dygtige mennesker siddende klar til at hjælpe dig om natten, når du sover, og de koster en brøkdel af hvad lignende konsulenter koster i Danmark. Til gengæld er der sjældent tale om en lige så god ydelse – Jeg plejer at tænke, man kan få 80 % af ydelsen til 20 % af prisen efter Paretos princip. 90/10 kan opnås, hvis du er dygtig og bruger lang tid på at finde det rette personel.

Jeg har i 2012 brugt omkring 50.000 kr. på at outsource grafikopgaver, programmering, lavpraktiske administrationsopgaver og andet til Østen, nærmere bestemt Bangladesh, Indien og Filipinerne, og jeg kommer næppe til at bruge mindre i 2013 (denne tekst er påbegyndt den 1. januar 2013 i flyet på vej hjem fra Paris til København). Jeg er nået til det punkt, hvor jeg har nogenlunde nemt ved at finde nyt personel, og jeg har allerede samlet mig et hold, jeg trækker godt på.

Outsourcing kan være svært at begynde med, men der er en grund til, at alle de store gør det. Jeg vil prøve at gøre den her tekst så konkret som muligt, så du kan komme i gang med det samme.

Ellers får du lige en indholdsfortegnelse her:

 1. Begynderafsnittet om outsorcing med oDesk
 2. Hvad kan outsources – og hvad bør ikke?
 3. Så nemt er det at finde personale
 4. Prisen på opgaver i Østen
 5. Eksempler og priser
 6. Problemer og outsourcing
 7. eLance vs. oDesk
 8. Anekdoter

Begynderafsnittet om outsourcing med oDesk

Ved du lidt om outsourcing i forvejen, eller har du allerede prøvet det af, kan du springe dette afsnit over og gå til næste afsnit. Dette er for begynderne.

oDesk er en portal lig eLance og onlinejobs.ph, hvor du som arbejdsgiver kan finde en masse (mere eller mindre) kvalificerede medarbejdere. Medarbejderne vil typisk have base i Filipinerne, Bangladesh, Indien eller lignende i Østen – men jeg har bl.a. haft en ungarer til at kode med fine resultater til følge også.

Du kan outsource dine opgaver efter to skabeloner:

 • Timepris, hvor du aftaler en pris per time med medarbejderen og derefter betaler efter medgået tid. Du betaler typisk hver uge og det sker helt automatisk, da oDesk kobles sammen med din Paypal-konto.
 • Fast pris, hvor et projekt defineres, og du først betaler, når projektet er gennemført. Jeg anbefaler at bruge fast pris til store projekter. Bed freelanceren komme med et bud først. Bed gerne flere freelancere om at komme med et bud.

På oDesk installerer din medarbejder et stykke software, der sørger for at tage et screenshot af skærmen 5-6 gange i timen og som ydermere holder øje med, hvor mange gange din medarbejder klikker på musen og trykker på sit keyword. Den statistik har du fuld adgang til. Det er din garanti for, at din medarbejder rent faktisk arbejder i den tid, hvor han kræver betaling. Med fast pris-projekter kan du ikke altid få adgang til tracking.

Sådanne billeder bliver taget af din medarbejders skærm cirka 6 gange i timen. Du kan altså se, hvad de bruger tiden på.
Sådanne billeder bliver taget af din medarbejders skærm cirka 6 gange i timen. Du kan altså se, hvad de bruger tiden på.

Hvis din medarbejder kræver penge for tid, du ikke kan se, han har arbejdet for, eller du har fået leveret noget helt skævt, kan du lave en dispute (en klage). Her vil oDesk forsøge at mægle mellem dig og medarbejderen. Ultimativt er du dog som arbejdsgiver godt stillet, hvis du er utilfreds, da du er hvad oDesk tjener penge på.

Hvis du betaler en medarbejder 10 $ i timen, koster det dig 11 $ i timen, da oDesk kræver godt 10 % oveni.

Hvad kan outsources – og hvad kan (bør) ikke?

Arbejder du med affiliate marketing og SEO – og kommer du herved også tæt på skabelsen af websites og indholdskreation – har du mulighed for at outsource en del forskellige opgaver. Jeg outsourcer følgende med oDesk:

 • Grafik og design – Webdesigns, design af elementer, infografikker, knapper og hvad jeg ellers kan bruge, som jeg ikke kan lave i Paint, får jeg lavet enten af Anders Saugstrups designer eller min egen tilknyttede. Min egen tilknyttede har jeg tilføjet på Google Chat og han er online døgnet rundt.
 • Programmering – Jeg har endnu ikke fået programmeret noget af en dansker på et eneste af mine websites. Alt sammen ordnes i Østen. Større projekter til fast pris og ellers bare til medgået tid.
 • Lavpraktisk administrering – Indsætning af tal i skemaer, oprettelse af produkter, oprettelse af konti diverse steder, indhentning af informationer (fungerer ikke altid lige godt på dansk med en inder).
 • Tekst – Til engelske gæsteblogindlæg har jeg faste skribenter tilknyttet. Niveauet over Fiverr.
 • Andre tekniske opgaver – At få flyttet websites fra en server til en anden, at få optimeret hastigheden på et website eller at få ordnet andre semi-lavpraktiske tekniske opgaver er meget nemt, når du har fundet den rette person.

Og du kan også få ordnet:

 • Shady SEO – Skal du have oprettet et netværk af Google Plus-profiler til dine affiliate sites kan en inder nemt tage sig af det samt at holde dem aktive. I’m not judging.
 • Programmering af apps – hvis dit website skal have en iOS- eller Android-App. Lige netop dette kan du også selv med en app-builder, om end det så bliver et standardiseret resultat.
I wouldn't if I were you.
I wouldn’t if I were you.

Jeg får primært lavet grafik og programmering i Østen. Der er til gengæld også ting, du som dansker ikke kan – eller bør – outsource:

 • Dansk tekst – Indere kan ikke skrive på dansk og Google Translate er ikke en løsning. Det er jeg, som tekstforfatter fra tid til anden og for alle mine egne projekter, særdeles tilfreds med. 🙂
 • Linkbuilding – Der var engang, hvor du kunne ranke på danske termer med indisk linkbuilding. I dag er det i bedste fald uden effekt og i værste fald decideret skadeligt. Du må ikke sende indiske links i retning af andet end konkurrenter (og det må du ikke engang). Lad være med at købe indisk linkbuilding.
 • Anden SEO – En inder kan ikke lave onpage-SEO på et dansk site. Jo, de kan optimere hastigheden, men de kan ikke lave en smartere menustruktur, når de ikke fatter, hvad ordene i menuen betyder.

Alt, du skal være dansker for at forstå, skal du lade danskere om eller gøre selv. Men grafik og programmering, der i højere grad er det samme på dansk og engelsk, er oplagt at outsource for en mindre eller mellemstor virksomhed, en affiliate marketer eller en SEO-mand.
Industrious Geeks i form af Søren Riisager og Mikael Rieck har lavet et super podcast om at bruge outsourcing som affiliate, hvilket du kan høre her. Der bliver meget af ovenstående uddybet.

Du kan se mit nuværende crew herunder:

Mit nuværende crew. 3 til faste projekter på fast pris og 3, jeg skriver til efter behov.
Mit nuværende crew. 3 til faste projekter på fast pris og 3, jeg skriver til efter behov.

Så nemt er det at finde personale

En video siger mere end tusinde ord (husk at læse om linkbuilding med video):

Hvis du har fundet en person til at lave netop en infografik kan du fx bruge følgende skabelon til at starte arbejdet. Skabelonen er på ingen måde udfyldende, men du kan tage den og redigere i den efter behov:

Hi [name],

I’m looking very much forward to start working together!

For starters, I’d like an infographic created.

Width: 600 pixels
Colors: Black and yellow
Logo in bottom: URL

Topic of the infographic: Cabs in New York City.
Subject: How the number of cabs in New York City has just risen in the last twelve years.
You can see data here: URL
Please mention X and X in the graphic.

Here’s a few links to infographics I like, which you may or may not use for inspiration: URL and URL.

I’m looking forward to see what you can do! Please send me an e-mail at mail@mail.dk once finished. Thank you!

Regards,
Me, myself and I

Prisen på opgaver med outsourcing til Østen

Incitamentet til at lade dine opgaver udføre i Østen er naturligvis at spare penge kontra at have en dansker til at udføre det. Hvis du finder de rette personer, kan du også se frem til ydelser i høj kvalitet til lav pris.

Jeg betaler de personer, jeg per skrivende stund benytter mere eller mindre fast, følgende:

 • Designer – 10 $. Jeg startede på 7 $ og har forhøjet siden. Det er ikke billigt, og han er ikke den bedste designer i verden, men ekstremt pålidelig og hurtig (og det er også værd at betale for nogen gange).
 • Designer – 5 $. Hvis ikke det skal gå så hurtigt og ikke behøver at være et stykke kunst.
 • Programmør – 7 $. Dygtig til smårettelser, dygtig til .PSD til WP (.PSD – xhtml – WP). Kan også finde ud af at redigere i backend. Hurtig, vigtigst af alt.
 • Programmør – 900 $ for helt projekt. Programmering af “større” site med både frontend og backend koster mig 900 $ samlet set. Jeg anbefaler fast pris til større projekter.
 • Skribent – 4 $ i timen. Meget dygtig engelsk skribent.

Generelt kan du med outsourcing i Østen se frem til at finde arbejdskraft fra omkring 3 $ i timen. De fleste af dem, jeg benytter fast, og som jeg har benyttet mig af i gennem tiden, har ligget på 6-10 $. 40-50 kr. i timen, som naturligvis kan trækkes fra i skat, er en ringe løn for en dansker, men for en inder, en filipiner eller en person fra Bangladesh udmærket.

Læg mærke til stavningen. Nu kan du ikke påpege det, for jeg ved det godt :-)
Læg mærke til stavningen. Nu kan du ikke påpege det, for jeg ved det godt 🙂

Du kan på oDesk finde arbejdskraft indenfor samme emne både til 5 $ og 50 $. Der er selvfølgeligt forskel på ydelsen. Sådan er det også i Danmark. Det er min erfaring, at du ikke behøver at gå over 5-10 $ i timen for kvalificeret arbejdskraft til langt de fleste formål. Du får ikke det samme, som hvis du betaler en specialiseret dansker 800 kr. i timen – men den endelige pris er immervæk også en anden.

[box type=”info” style=”rounded”]Vær opmærksom på, at prisen på en profil er et oplæg til forhandling og ikke en endelig pris. Min designer ansat til først 7 $ og nu 10 $ har en pris på hans profil, der siger $ 16. Min programmør til 7 $ ligeså. Når jeg leder efter en person giver jeg som udgangspunkt et bud på mellem halvdelen og 2/3 af deres profil-rate. Husk ikke at gå for langt ned kontra profilraten; så bliver de dygtige fornærmet og takker nej. Men profilprisen er også alt andet end endelig![/box]

Eksempler og priser på hvad jeg har købt

Herunder et par eksempler på grafik og programmering:
[table caption=”oDesk opgaver”]
#[attr style=”width:20px”],Billede,Hvad er det?,Hvad kostede det?,Lad mig se mere
1,infografik om selskabsformer,Infografik om selskabsformer,400 kr.,http://www.juf.dk/selskabsformer/
2,design af boliglaan.nu,Webdesign,800 kr.,http://boliglaan.nu/
3,infografik om solceller,Infografik om solceller,500 kr.,http://simpelenergi.dk/solceller/
4,simpel html kalkulator,Simpel kalkulator,200 kr.,http://simpelenergi.dk/udregn-besparelse/
5,hvem ved, WP-webportal programmeret fra bunden,7.500 kr.,Det finder du snart ud af :-),
6,infografik om myrebekÃ��Ã�¦mpelse,Infografik om myrebekæmpelse,500 kr.,http://myrebekaempelse.dk/
[/table]

Problemer med outsourcing

Livet som outsourcende affiliate- eller SEO-mand er ikke udelukkende lyserødt.

Først og fremmest tager det et stykke tid – lidt trial & error – at finde det rette og dygtige personale. Du vil komme til at køre et par knap så dygtige personer igennem. Dette er den højeste hæk at hoppe over, og mange knækker nakken på den til at starte med.

Indere og filipinere er heller ikke lige så dygtige som en specialiseret dansker. Du betaler en brøkdel, men du får også meget sjældent den helt samme ydelse.

Du kan også risikere at stå med skægget i postkassen med et halvt gennemført projekt og en inder, der lige pludseligt ikke vil svare. Internettet fungerer ad helvede til for halvdelen af dine medarbejdere og den anden halvdel bliver oversvømmet et par gange om måneden. Overdrivelse fremmer forståelse, men jeg og de fleste andre har prøvet mere end en gang lige pludseligt ikke at kunne komme i kontakt med ens inder overhovedet. Nogle løser det ved at få deres mobilnumre og numre til deres familie før arbejdet begynder – jeg har endnu ikke fundet en på nogen måde optimal løsning.

Du kan dog gøre en del for at undgå problemer:

 • Bed om at få din nye medarbejders Skype, Gmail og sekundære e-mail til at starte med. Jeg kontakter kun mine per mail.
 • Bed om at få telefonnummeret til medarbejderen. Og medarbejderens søster eller lignende. Ring til hende, hvis din medarbejder pludseligt bliver væk.
 • Spørg ind og vær til rådighed, således at medarbejderen ikke lige pludseligt får incitament til at smutte 🙂

eLance vs. oDesk

Jeg har meget lidt erfaring med eLance. Jeg har altid brugt oDesk og har ingen planer om at skifte over. Fra dem, der har brugt begge, hører jeg, at der ingen væsentlige forskelle er. Bruger du, eller har du brugt eLance meget, vil jeg ikke blive ked af en kommentar til indlægget om dine erfaringer.

Du kan lave en profil på eLance her. Jeg har en både på oDesk og eLance just in case.

odesk vs elance

Anekdokter

Hvis du er nået så langt i teksten vil du sikkert ikke have noget mod en anekdote eller to fra 2012.

Jeg hyrede på et tidspunkt en filipinsk kvinde til 5 $ til at varetage lavpraktiske administrationsopgaver. Der skulle oprettes profiler hist og her, data skulle organiseres og et par Excel-ark skulle fintunes. Hun var meget langsom og loggede også tid, hvor hun tydeligvis ikke lavede noget. Det fandt jeg ud af efter ca. 100 $ og bad hende stoppe. Jeg lavede dog den fejl, at jeg ikke endte kontrakten.
Et par uger efter, hvor vi ikke havde kommunikeret, loggede hun manuelt 20 timer. Jeg blev overrasket, skrev en mail til hende, endte kontrakten og lavede en dispute på oDesk. Hun trak timerne tilbage med en eller anden underlig undskyldning og jeg slap for at betale. Vær opmærksom på manuelle timer; havde jeg ikke selv gjort noget, var der røget yderligere $ 100 dér.

En anden anekdote kunne være for nyligt, da jeg bad om at få programmeret backend såvel som frontend til et WordPress-site af et nyt hold programmører, jeg ikke havde brugt før. Jeg gav dem de præcise instruktioner og sendte dem en .PSD-fil til alle siderne, der skulle programmeres. Da de kommer med en status en uge efter finder jeg ud af, at .PSD-filen var korrupt, og at de intet havde ud at arbejde fra – det havde de bare ikke fortalt mig. Så de havde bare gættet sig frem i forhold til, hvordan sitet da så ud og hvad jeg havde skrevet i et par mails. Alt måtte laves om.

Du har helt sikkert også en anekdote eller to. Smid den endeligt herunder – eller andre gode tips til outsourcing med oDesk (eller eLance).

Jeg håber, du har kunnet bruge guiden til noget – jeg kan kun anbefale at komme i gang med outsourcing. Det er ikke nemt at lære, men når det først spiller, er der også rigtigt meget godt arbejde at hente til lave priser! 🙂

19 responses to “oDesk / eLance – Grafik, kode og VA til $6

 1. Rigtig spændende indlæg. Outsourcing er en af de ting, jeg gerne vil lidt i gang med her i løbet af 2013 🙂

 2. Jeg har brugt Elance i mange år til forskellige projekter. Det sværeste er at finde de rigtige mennesker til at løse opgaverne.

  I øjeblikket har jeg fast en engelsk redaktør tilknyttet. Hun læser mine engelske tekster og præsentationer igennem. Jeg kan godt skrive et fejlfrit engelsk, men det tager utrolig lang tid. I stedet skriver jeg nu et godt engelsk og sender til hende. Retur får jeg en rettet version, samt kommentarer i et worddokument om de grammatiske fejl, der måtte være. Sagt på en andem måde:
  – jeg sparer tid
  – jeg bliver bedre til engelsk
  – mine artikler og præsentationer på engelsk er fejlfrie

  Langt dårligere erfaringer har jeg haft med outsourcing af it-projekter til Østen. Der er masser af fif i din artikel til at undgår dem, og det samme i Industrious Geeks podcastet, som du linker til.

  1. Jeg gør faktisk lidt det samme, hver gang jeg skal levere noget officielt på engelsk – hos mig sker det dog tilpas sjældent (et par gange om måneden) til, at jeg blot benytter mig af et Fiverr-gig eller to af slagsen. Men fordelene er de samme og jeg er helt på linje med dig.

   Jeg har både gode og dårlige erfaringer med outsourcing af IT-projekter. Men fejlraten er heldigvis blevet markant mindre på det seneste 🙂

  1. Ja. Alt efter kvalitet og hvem du finder til det kan du regne med priser mellem 2 og 8 dollars. Jeg ved godt, det er et bredt spektrum, men det afhænger meget af, hvad du ønsker.

   Er det fx et halvsvært emne med lidt research involveret, så vil det naturligvis tage et par timer – og hvis din skribent får fx 3 eller 4 dollars i timen er det bare at regne derfra. Skal du bare have masser af tekst til linkbuilding er prisen langt lavere per tekst.

 3. Endnu et rigtig spændende og dybdegående indlæg, mon frere.

  Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvad din værste oplevelse med outsourcing har været? Det lyder nemlig ikke som en 100% gnidningsfri procedure at finde gode folk.

 4. Tak for et super godt indlæg.

  Jeg har selv både gode og dårlige erfaringer mindre udviklingsopgaver outsourced til indiske programmører.

  Pt. overvejer jeg at outsource artikler om internet marketing til brug på både min egen blog og andres som gæsteblogger. Jeg er dog lidt bekymret for, at det vil kræve for meget research og guidance fra min egen side, hvis artiklerne skal have en tilpas høj kvalitet.

  Hvad er dine erfaringer? Kræver det ikke meget håndholdning, hvis man skal sikre, at emnet ikke stikker af i en uhensigtsmæssig retning?

 5. Hey Halfdan,
  Superfedt indlæg! Lærerigt læsestof 🙂
  Jeg glæder mig utroligt meget til, at høre om dit fremtidige projekt.

  Mvh. Gustav

 6. Super fedt indlæg Halfdan!

  Jeg har selv aldrig brugt outsourcing til østen, men kunne godt tænke mig at vide, om det er realistisk at outsource tilføjelse af produkter til en affiliate webshop?

 7. Hej Halfdan, rigtigt godt indlæg og fedt at se at du også viser nogen af de konkrete opgaver du har fået outsourcet.

  Ser frem til at høre mere om dit hemmelige WP projekt.

 8. Hej Halfdan. Jeg fandt i sin tid linket til oDesk på din blog om myrebekæmpelsessitet. Jeg har tænkt længe over det og har nu en opgave, der ville kunne laves af en, der ikke behøver at kunne dansk. Jeg har lavet en opgave på oDesk og kom også i kontakt med een – men så holdt min inder op med at svare. Så det er første erfaring. Nu må jeg lave ny opgave på oDesk og håber på mere pålidelig inder, for projektet har deadline i april. Men 2 uger er lige spildt….

  1. Hej Marianne,

   Ja, det sker desværre. Det har vi alle sammen prøvet – også ofte mere end blot en enkelt gang.

   Der er ikke andet at gøre end at prøve igen. Jeg er ked af, at du spildte 2 uger på dén her – held og lykke med den næste, du prøver af!

  2. Hej Timm

   Update. Jeg fandt mig en ny freelancer på oDesk. En pakistaner, der redigerede mine videoer for mig. Kvaliteten var ikke helt i top, men han var billig 😉 vi havde dog problemer med at nå deadline, fordi internetforbindelsen i Pakistan på det tidspunkt var 10% af det normale. Så han havde problemer med at uploade de ting, han havde lavet. Men det blev lavet, og jeg brugte under 200 kr samlet. Men mange timer i min ende både før og efter.

 9. Hej Halfdan!

  Tak for et inspirierende indlæg. Har du fortsat kontakt med firmaet, der har lavet infografik for dig?

  Venlig Hilsen
  Martin Dyrhøj

 10. Hej Timm.

  Jeg ville høre hvordan og forledes du gør med f.eks når du hyre en person til at lave en Infografik for dig? F.eks. din ” Infografik om solceller “?

  Har du selv skrevet teksterne på Infografikken? eller hvordan

 11. Hej Halfdan

  Det er sådan at jeg skal til at start noget affiliate op her snart alene, det er sådan at jeg har noget design op i hovede hvordan jeg kunne tænke mig at det skulle se ud og jeg har evt nogle links til hvordan det skal se ud,

  skal jeg få en designer til at lave det første og der efter Programmør? eller skal jeg bare gå lige på med at købe mig til en Programmør??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt mig og boost din online markedsføring

Kan jeg hjælpe med noget? Brug kontaktformularen herunder – jeg vender hurtigt tilbage.