Naturlig linkbuilding med Nikolaj Astrup Madsen

Jeg har haft æren af at snakke lidt med Nikolaj Astrup Madsen om naturlig linkbuilding i en tid, hvor det at have langtidsholdbare links betyder mere end nogensinde før.

Links er ikke bare links længere. Med nylige Penguin-opdateringer kan links ikke blot være værdiløse, men faktisk skadelige. Derfor er SEO-folket begyndt at bevæge sig mod naturlig linkbuilding igen, og en af de danske pionerer indenfor netop dette er Nikolaj Astrup Madsen. Nikolaj har i den seneste tid arbejde som Country Manager for Coolstuff.dk, og resultaterne taler her for sig selv – en omsætningsvækst på 68 % og førstepladser på søgeord som “firmagaver” og “julegaver” kommer ikke af sig selv!

Jeg har før skrevet med Nikolaj om naturlig linkbuilding kontra den knap så naturlige slags. I forbindelse med, at Nikolaj nu springer ud som 100 % selvstændig igen om et øjeblik, har vi snakket lidt om det at bygge naturlige og langtidsholdbare links, og det både for de store webshops og små affiliatesider.

Jeg vil ikke sige mere. Dagens stjerne er Nikolaj – Jeg håber, at I tager hans meget fornuftige tilgang til linkbuilding til jer herunder!

astrup madsen logo

Halfdan: Hvis du på to linjer skal introducere dig selv, Nikolaj Astrup Madsen, til dem, der ikke kender dig, hvordan lyder de så?

Nikolaj: Jeg ser mig selv som en marketingnørd med et iværksætter mindset. Da jeg startede mit første lille firma for 6-7 år siden blev jeg hurtigt bidt af markedsføringen som disciplin og siden da har jeg været dedikeret til at undersøge, teste, studere og praktisere forskellige former for markedsføring.

Jeg har været så heldig at arbejde med mange typer af markedsføring. Hos CoolStuff har jeg været ansvarlig for al den danske markedsføring, og det har virkelig givet nogle gode erfaringer. Det som jeg absolut synes er mest spændende er det jeg kalder “naturlig linkbuilding og online PR”, som er det jeg vil arbejde med som selvstændig.

Kort fortalt handler det om at blande linkbuilding og online PR, så man får nogle gode placeringer i søgemaskinerne, men at de links man får også har reel værdi. Det er en langsigtet strategi, som jeg virkelig har oplevet gode resultater med.

Med dette træder vi så lidt væk fra det, mange ellers forbinder med “linkbuilding” – splogs, kommentarspam og lignende metoder. De metoder skaber stadigt resultater på kort tid. Så hvorfor rykke over og bruge meget mere tid og flere ressourcer på “naturlige links”?

Jeg tror simpelten at det bedre kan betale sig. Der er flere positive ting ved det:

– Det er naturlige links, så der er ingen risiko for at Google pludselig ser sig sur på dem og tildeler dem mindre værdi
– Der er mulighed for at få besøgende direkte gennem de links der laves
– Min erfaring er at man med en håndfuld super gode links kan skabe enormt gode resultater.

Jeg giver gerne et eksempel!

Lad høre!

Hos CoolStuff køber man ikke linkbuilding via fx splogs. Man har forsøgt tidligere, men hurtigt stoppet det. Ved at arbejde tæt sammen med pressen og rigtig mange bloggere er der bygget så meget værdi op, at man relativt nemt kan få nogle gode placeringer. Fx tog det under to måneder med en helt ny underside at få #1 på “firmagaver”.

Jeg har ikke det nøjagtige tal på antal links, men det er færre end man lige tror!

Firmagaver, et søgeord med “High competition”, mange tusinde søgninger om måneden og i konkurrence med flere EMD’er, skal det lige noteres.

Skrev du blot til fx bloggere og bad dem anmelde gadgets, skulle de skrive til jer, eller hvordan foregik det?

keyword tool med en søgning på "firmagave
Søgeordet, Nikolaj hurtigt snuppede førstepladsen for.

Det skal selvfølgelig nævnes, at med den her webshop er man heldig – qua sjove og skæve produkter – at det er relativt nemt at få opmærksomhed. Men jeg vil vove den påstand at næsten alle kan opnå det samme, fordi alt for mange websites kun arbejder med dårlige links.

Vi har været proaktive i forhold til bloggere med meget trafik og aktivitet. Ofte har det faktisk givet en del direkte salg. Vi fremsender et produkt eller holder en giveaway. I forhold til bloggere, kan det anbefales at lave en underside “For bloggere”, hvor man skriver at man gerne samarbejder med bloggere og at de kan få tilsendt produkter. Min erfaring med de webshops som gør dette, er at de får en del henvendelser.

Derudover kan jeg også godt lide at lave sponsorater. Der findes et hav af sportsklubber, LAN-events og lignende som utrolig gerne vil have sponsorer. Ofte kan man for få hundrede kroner få en del opmærksomhed, og ikke mindst et godt link. Prøv at find 5-10 websites fra LAN-events, og se deres PageRank.

Gadget-webshoppen er det oplagte eksempel her, ja. Casper Scheidereit har også stor succes med det og hans sokker. Men er det også en taktik, du ville følge, hvis du skulle linkbuilde for webshops der solgte køkkenudstyr, havemaskiner og bildæk?

Ja, 100%. Der er selvfølgelig sites som er vanskeligere end andre. Et dårligt affiliate-site er vanskeligt at lave naturlig linkbuilding til, men har det reel værdi – altså et godt affiliate site, så kan der være mange muligheder. Sælger man køkkenudstyr, virker det måske mere vanskeligt – men der er mange muligheder. Der findes fx et hav af bloggere som skriver om madlavning. Jeg kan varmt anbefale at følge Casper på Twitter. Hans ideer er super inspirerende, og han praktiserer måden jeg mener man burde linkbuilde på.

 

Når alt kommer til alt, er det måske også lidt et spørgsmål om “mentalitet”. I stedet for at tænke i kvantitet, så tænk i kvalitet. At få et super, super godt link er utrolig værdifuldt. Links er blevet noget man laver, og ikke noget man gør sig fortjent til. Det er forkert synes jeg.

Hvis vi nu tager fat i affiliate-sitet fra før, der gerne vil have nogle gode, indgående links som foreslået her. Er det så stadigt mulige at “gøre sig fortjent disse links”, eller bør disse sider fortsætte med selv at lave dem med splogs og hvad de ellers kan finde på? 

Er det værd for sådanne sider at bruge meget tid og mange penge på reel linkbuilding med andre ord, eller er det forbeholdt store webshops?

Det kommer selvfølgelig helt an på hvad ens strategi er. Er man en seriøs affiliate som arbejder hårdt og har et super godt site, så er jeg sikker på at man kan komme lang med naturlig linkbuilding. Der er virkelig mange affiliate-sites om bredbånd, så lad os tage det som eksempel. Hvordan får man opmærksomhed som affiliate website som handler om bredbånd?

For det første er det vigtigt at man har noget reel værdi, som fx artikler. Man skal bruge den tid eller de penge det kræver at få lavet godt indhold, som er værdifuldt. Noget af ens indhold kan man så bruge til fx gæsteblogindlæg eller pressemeddelelser.

Det er sommerferietid, så hvorfor ikke lave en pressemeddelelse om hvordan man nemt og billigt får bredbånd i campingvognen? Bare ved at sende pressemeddelelsen ud, får man nogle gode links. Er det værdifuldt nok bliver den måske samlet op. Hvis man vil bruge bloggere, kan man fx skrive nogle rigtig gode gæsteblogindlæg og finde relevante blogs, hvor det kunne passe ind. Eventuelt kan man betale lidt for at få lov til at poste indlægget.

Hvor mange affiliate sites laver de her links? Ikke mange tror jeg. Det er ikke nogen videnskab, men det kræver at får det gjort, er kreativ og vedholdende.

Hvis man læser det du skriver her, får man hurtigt det indtryk, at linkbuilding ikke længere er en særegen disciplin. Det handler i høj grad om presserelationer og evnen til at kommunikere fx et budskab om at offentliggøre ens indlæg igennem til bloggere. 

Er den “grimme linkbuilding” med splogs & spam død og handler det i fremtiden primært om at kunne snakke med pressen og kende de rigtige personer? Eller er der også plads til traditionel og mere lavpraktisk linkbuilding?

Det er helt tydeligt at den “grimme linkbuilding” stadig virker, og det vil den også i fremtiden, selvom kravene bliver større og større. Følger man førende SEO-folk på fx Twitter hører man til tider om at de arbejder med at rydde op efter tidligere tiders linkbuilding, hvor man har arbejdet udelukkende med kvantitet.

“Results by volume”.

Hele tanken bag ved at give links værdi, er jo at det er en stemme man får. Og det tror jeg flere skal tilbage til – Hvordan laver jeg noget så godt, at det får opmærksomhed? Selvføgelig skal man også ud og “bygge” links med fx sociale profiler, deltage i debatter osv.

Jeg vil gerne slå et hurtigt slag for at bygge relationer, præcis som du nævner. Alle de bloggere, websiteejere og journalister man er i kontakt med er det vigtigt at man har en liste over. Udarbejd en liste over relevante kontaktpersoner, hold system i det og gå den jævnligt igennem. Om et år har du måske en liste med 100-200 personer, du tidligere har været i kontakt med og som du kan kontakte igen. Det kan virkelig betale sig at arbejde med sin liste og pleje den.

Som et afsluttende spørgsmål – hvis jeg vælger at købe linkbuilding fra dig i fremtiden, hvad kan jeg så forvente, jeg ikke nødvendigvis får andre steder?

For det første får du nogle naturlige links, hvor jeg varetager al arbejdet, kontakten og udarbejdelsen af det kreative. Hver måned laver jeg en lille rapport, hvor du også har en oversigt over de personer jeg har samarbejdet med – så jeg bygger altså langsomt en liste for dig, som du også kan bruge i fremtiden.

Jeg vil gerne udnytte muligheden til at sige mange tak til Nikolaj for deltagelsen og al held og lykke med det kommende projekt – Fremgår det ikke klart, kan jeg kun anbefale Nikolaj til linkbuilding efter bl.a. at have arbejdet for ham tidligere. Hvis du vil have kvalitet over kvantitet, er Nikolaj Astrup Madsen et af de bedste bud på det danske SEO-marked! Du kan også se Nikolajs private blog her!

Følg eller på Twitter her!

17 responses to “Naturlig linkbuilding med Nikolaj Astrup Madsen

 1. Fantastisk indlæg!

  Nikolaj er en super inspirerende person, og man må sige, at han virkelig har styr på det, han går og laver. Jeg elsker den der originale tankegang, som Nikolaj besidder. Det viderefører kreative tanker til læserne, og dermed mere opfindsomhed og kreativitet ude på de danske sites.

  En god snebold at sætte igang 🙂

  Og til dig Halfdan – rigtig godt interview, som indeholder gode spørgsmål, og gode afsluttende kommentarer. Me love that please 😉

  Bedste hilsner,
  Sander

  1. Mange tak for rosen!

   Nikolaj er ekstremt dygtig. Det er der ingen tvivl om – hans tid hos Coolstuff.dk fejer al af slagsen helt af banen. Jeg kan også rigtigt gode lide tanken om at gøre sig fortjent til links i stedet for bare at lave dem.

   Og tak for interviewformsrosen – du er en af dem, der selv ved en smule om det, så det værdsætter jeg! 😉

 2. Er det ik lidt forkert at kalde dem naturlige links, når de frem provokeres? Burde de ik kaldes noget andet? Noget som er lidt mere retvisende?

  1. Taget i betragtning af hvor villige danske webmastere som udgangspunkt er til at linke både til højre og venstre, vil jeg næsten mene, at alt andet end splogs er at betegne som naturlige links. :p

   Men du har en pointe. Vi kunne også kalde dem “rigtige” links, selvom de teknisk set ikke varierer fra “de falske”.

 3. Hej Morten,

  Nej, det synes jeg ikke. Muligvis kan man finde et bedre ord, men jeg synes naturlig giver god mening. Det er links som man gør sig fortjent til, og ikke links man “bygger” – Naturlige links. Det er jo bare min definition, skyd endelig løs med bedre forslag.

 4. @Nikolaj
  Det var på ingen måde et angreb på dig, men mere nogle spørgsmål til en offentlig debat. Jeg er enig i, at det ikke er links, som man blot laver, og derfor kræver det andres aktion, for at man får disse links. Men jeg synes bare naturlige links lyder forkert, hvis man direkte opfordre andre til at bygge dem. Om det er via betaling, vareprøver eller lignende, så deltager man aktivt i processen med at skabe disse links.
  Uden økonomi og tid, så ville personerne aldrig linke til siden. Derfor synes jeg, og det er min personlige mening, at brugen af ordet naturlig er misvisende. For en naturlig fødevarer må jo heller ik indenholde alt muligt skrammel, da den så ik er naturlig. Og det samme gælder vel lidt indenfor linkbuilding?
  Eller er jeg helt væk?

 5. Bestemt heller ikke modtaget som et angreb:-)

  Jeg kan sagtens forstå hvad du mener, og som sagt kan man muligvis finde på et bedre ord. Naturlig er lige det ord jeg synes passer bedst, men hvis du finder på bedre, så lad mig endelig høre:-)

 6. Hej Nikolaj
  Det er nogle rigtig gode pointer du kommer med og dit eksempel med firmagaver er også super godt. Men tager jeg fejl at I har brugt langt mere end 1 måned på at lave hele maskineriet bagved? – Altså skabe netværket, lægge den generelle strategi osv.

  Jeg mener at før du kan linkbuilde naturligt, skal du jo have et brand dvs. have et fantastisk godt produkt, have uovertruffen kundeservice samt have opbygget de relationer som du også selv nævner. Det bør alle seriøse virksomheder selvfølgelig have, men min point er blot at det ikke sker fra den ene dag til den anden. Hvad mener du man kan gøre for at speede forarbejdet op?

  De bedste hilsner
  Lars

  1. Hej Lars,

   Selvfølgelig skal man have et godt produkt, og have styr på kundeservice osv. Men det skal man vel før al markedsføring?

   Jeg synes dog ikke at man behøver en større strategi, og opbygge et netværk inden man går i gang. Det er bare med at komme ud over stepperne, kontakte relevante bloggere, finde vinkler til pressen og løbende samle en liste over dem man er i kontakt med.

   Den her type linkbuilding tager helt klart mere tid, og vil nok også ofte være dyrere pr. link. Men det er mere langtidsholdbart og gode links kan virkelige sparke r**!

 7. Endnu en grundig artikel. Interviewformen fungerer godt.

  Naturlige links lyder attraktivt. Og så er der stjerner hos M Cutts. Men det virker også som en stor opgave!

  1. Det er en rigtigt stor opgave. Det helt store spørgsmål er, om den ekstra indsats kommer igen i form af de bedste rankings om nogle år – om Google har udviklet sig tilpas til den tid. Time will show!

 8. Tak for en omgang informativ og underholdende læsning. Jeg synes især godt om afsnittet omkring opbygning er relationer, i slutningen af interviewet.

  Det kan selvfølgelig være en større opgave at holde styr på ens netværk og sørge for regelmæssig kontakt, men jeg tror, ligesom Nikolaj, at det er en rigtig god måde at investere sin tid på.

  I øvrigt en fin idé med at sende ens produkter ud til bloggere, som så til gengæld skriver om ens virksomhed på deres side.

  Flere interviews, tak!

  1. Super fedt, at du kunne bruge til det noget – og tak for rosen!

   Jeg vil næsten kalde det her nærmere end ensidet debat end et interview. Fra starten af var det meningen, at det skulle være andet end 5 spørgsmål og svar, og at mine spørgsmål gerne skulle tilpasse sig Nikolajs svar. Lad os kaldet det en interviewdebat – og dem håber jeg at lave flere af! 😉

 9. Rigtig fint interview Halfdan…

  Coolstuff har gjort det godt med at finde personer, der har været gode til at linkbygge igennem PR og blogs. Tidligere gjorde Anders Andersen det også rigtig godt for dem.

  Selv tror jeg meget på fremgangsmåden med giveaways. Det er forholdsvis billige links, at få blogger til at skrive om produkterne. Dog er det svært at finde blogs, der virkelig kan vidergive autoritet. Det har jeg i hvert fald haft svært ved. Her kommer PR, som i også er inde på i interviewet, ind i billedet.

  Godt og brugbar inspiration. Giver altid lidt blod på tanden at høre andre lave SEO.

  Held og lykke med projektet Nikolaj…

  Mvh Nikolaj 😉

  1. Tak for det!

   Det er også mit indtryk at det faktisk er begrænset med antallet af bloggere i Danmark, der kan videregive reel værdi ifht Google. Men vi kan håbe, at det er et problem, der løser sig selv helt med tiden – at vi fx om 2-3 år har langt flere både almindelige og videobloggere, webshops vil have mulighed for at sende ganske gratis produkter!

 10. Coolstuff har gjort det rigtig godt, bare man selv kunne komme på en god ide, men lader mig indtil videre inspirerer af alle de gode indlæg af linkbuilding. som bland andet her.

 11. Hej Halfdan. Tak for et fantastisk indlæg. Som nyopstartet er det skønt, at kunne finde nogle gode guidelinjer og forklaringer på mange ting, man endnu ikke har noget som helst forstand på.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kontakt mig og boost din online markedsføring

Kan jeg hjælpe med noget? Brug kontaktformularen herunder – jeg vender hurtigt tilbage.