Linkbuilding med video

Video er en af nettes grundsten. Hver dag sidder vi selv og ser videoer – enten af sjove katte, af fulde mennesker eller af inspirerende talere hos TED. Men video kan også nemt bruges til linkbuilding, og det endda både indirekte og direkte.

Jeg bestemte mig for at lave et forsøg og se, hvad jeg kunne få ud af den direkte linkbuilding med en hurtig video. Det meste af tiden er gået med at forsøge at lave videoen med forkerte videoværktøjer, og hvis du har lyst til at prøve dig af som videoinstruktør, kan jeg anbefale at bruge udelukkende det værktøj, jeg endte med. For der er godt nok mange ringe værktøjer, der spytter videoer ud i underlige formater, der naturligvis ikke kan konverteres, hvis ikke du er villig til at ofre din førstefødte.

Videoen til forsøget (og hvordan den er lavet)

Jeg stødte her for nyligt på værktøjet Piktochart, der lader dig skabe infografikker på ingen tid. Vi kan hurtigt gå i gang med en diskussion om hvorvidt dette også på det danske marked vil lede til infografik-spam, men jeg tvivler stærkt på det. Desuden vil 5 dårlige infografikker ikke forhindre 1 god af slagsen i at sejre og indhente links, så jeg er ikke bekymret for udbredelsen af værktøjet, skulle andre finde på at samle det op.

Du kan se videoen på YouTube herunder:

Videoen er af mig, der laver en (meget grundlæggende og kedelig) infografik. Jeg regner ikke med at bruge den til noget, så du kan ånde lettet op. Pointen er blot at fremvise Piktochart som et tool.

Videoen er optaget ved hjælp af Camtasia 7. Jeg prøvede 4-5 gratis programmer. En af dem kunne ikke gemme videoer, 2 gemte i .swf (som ikke kan konverteres åbenbart), og et fjerde program crashede min computer. Camtasia har en 30-dages-prøveperiode, du passende kan benytte dig af, hvis du selv har lyst til at prøve kræfter med videooptagelse og redigering.

Redigeringen efterfølgende er foretaget med Camtasia Studio. Jeg har øget hastigheden med 500 %, så kreationen, der tog 15 minutter kan ses på 3 minutter, og highlightet min mus og mine kliks, så det er nemmere at følge med i, hvad jeg laver.

Samlet set har det taget mig en halv times tid med det rigtige optagelses- og redigeringsprogram både at optage og redigere videoen.

Musikken fra videoen er fra en gut ved navn Kevin MacLeod, der har lagt en masse fin og royalty free musik ud. Den kan downloades gratis og benyttes til dine videoer. Jeg tog et halvtilfældigt nummer under ”Pop” med et fint guitarriff, men du kan også få polka, jazz, disco eller endda klassisk musik til at akkompagnere din video.
Husk ikke at tage nummeret fra din yndlingskunstner og smække det på – YouTube fjerner lyden fra videoen, hvis ikke de fjerner hele videoen, og det er bare ærgerligt.

Brug din telefon

Nu er min video lavet som en computer-”tutorial”, som viser, hvad jeg havde på skærmen. Hvis du fx skal vise noget, der ikke foregår på skærmen, skal du ikke fortvivle. Du behøver ikke at købe for mange tusinde kroner videoudstyr for at lave et par simple videoer.

Jeg har netop fået mig en HTC One S og den har et kamera på 8 MP der kan optage i Full HD. Jeg har i forbindelse med dette indlæg lavet en kort video for at vise, hvor god kvalitet man faktisk kan få ud af et så simpelt kamera. Du kan se videoen, der også er blevet uploadet til YouTube, herunder:

Videoen er af udsigten fra min lejligheds altan og udelukkende lavet for at vise, at nutidens telefoner optager glimrende video. Kameraet her er en tand bedre end hvad du finder på en iPhone 4S, men helt i stil med fx Sonys topmodel i Xperia-serien. Og kameratelefonerne bliver altså ikke værre i fremtiden. Så hvis din side handler om noget andet, end hvad der sker på en computerskærm, er der ingen undskyldning – brug din mobil, eller lån en mobil, der kan bruges. Jeg kunne uploade videoen direkte fra min mobil til YouTube, så det kan du med garanti også!

Videosites

Efter at have lavet videoen og fået den ud som .mpeg4 og en størrelse på sølle 13mb, var det tid til at sprede den for alle vinde. Jeg fandt en liste over tube sites og forsøgte mig med upload på et par af dem. Det tog mig et par timer, og resultatet var faktisk rigtigt dårligt. Du kan se frugterne af mine anstrengelser herunder:

Side Videolink Profillink Andet?
YouTube No-follow No-follow PR9.
DailyMotion Nej Redirected no-follow PR7
Break Nej Nej PR6
Metacafe Nej Nej PR6
Vimeo No-follow No-follow PR9
Photobucket Nej Nej PR7
Flixya Nej Do-follow PR5
GrindTV No-follow Do-follow (ubegrænset) PR6

 

Jeg havde over 20 sider mere på min liste over potentielle tubesites, men de blev sorteret fra i processen. Enten røg de grundet ingen linkmuligheder, fordi deres PR var for lav, fordi at siden lignede spam eller noget fjerde. Derfor var det ’kun’ på ovenstående sider, jeg oprettede en profil og smed min nye video op.

Af alle ovenstående sider kan jeg kun anbefale at oprette en profil på følgende 3 for at poste en video:

  • YouTube. Når jeg skal vise mig video bliver det gennem YouTube. Alle kender YouTube, og alle kan lide at bruge den. Det logiske valg. Ærgerligt med no-follow links, men de tæller stadigt for noget. En varieret linkstruktur er ikke dårligt.
  • Vimeo. Den anden PR 9’er giver også mulighed for et par no-follow-links. Fint nok.
  • GrindTV. Egentligt er siden henvendt til folk interesseret i ekstremsport, men hvornår har det nogensinde stoppet en ægte linkbuilder?
    På din profilside (domænet har PR6, din profilside har ikke, men den kan få lidt) har du mulighed for at styre udgående links og de er alle do-follow. Du kan starte en blog, uploade videoer og i det hele taget udnytte siden til det maksimale. Jeg kendte den ikke før, men jeg holder den noteret.

Hvis du ikke allerede kan gætte min konklusion, får du den her:

[box type=”info” style=”rounded”]Det er spild af tid at publicere din video manuelt over de mange eksisterende tubesites ud over de tre musketerer herover. Siderne giver et no-follow link at best, og det sandynlige er intet link overhovedet.[/box]

Men det er, som jeg nævnte, spild af tid, hvis du gør det manuelt.

OneLoad – automatisk videodistribution

OneLoad er en forholdsvis ny tjeneste og har kun en sølle PR1’er. Men idéen med servicen er faktisk god: Upload din video til OneLoad, og så sørger den for at sprede den videre til andre tubesites, store som små. Du kan tilmed nøjes med at oprette en gratis profil, hvis du blot spreder videoer af samme hensyn som jeg, da der her ingen grund er til at købe den meget dyre og årligt bindende pakke.
De bør virkeligt overveje deres prisstruktur en gang til..

oneload spreder din video ud på internettet

Som det kan ses herover er det muligt virkeligt at sprede din video ad mange kanaler. Både de større sites som YouTube, MySpace (som var broken, da jeg ville oprette en profil), Flickr og Vimeo, men også mindre tubesites og sociale medier. Det er super smart.

Du skal selv oprette en profil på alle siderne, hvis du da ikke får en virtual assistent fra filipinerne til at gøre dette for dig, men herefter er vejen også banet for at sprede dine videoer. Har du ikke selv tid eller tålmodighed til at oprette så mange profiler på så mange sites, koster det ikke mange penge at få en filipiner på oDesk eller eLance til at gøre det for dig. Herefter kan du blot få passwords og brugernavne og benytte dig af OneLoad til at sprede dine videoer for alle vinde.

Direkte linkbuilding vs. Indirekte linkbuilding

Metoden herover er hvad jeg vil kalde ”direkte linkbuilding”, da du laver indhold og selv spreder det til diverse kanaler med henblik på at få links. Her behøver du ikke engang at lave en ordentlig video, selvom dette selvfølgelig er langt bedre på langt sigt, da videoen herved vil få flere links, views og derved mere linkjuice at sende videre.

Desværre er min konklusion på mit lille forsøg med Piktochart-vidoen, at det ikke kan betale sig i de fleste tilfælde at forsøge sig med direkte linkbuilding med videoer og tubesites.

Derfor skal videoer i stedet for bruges til indirekte linkbuilding:

Hvis du laver en video med henblik på at øge kvaliteten af dit indhold, vil videoen i høj grad hjælpe med at tiltrække links og fastholde besøgende i længere tid, thus improving your SEO.
Derfor adskiller det at lave en video og det at lave fx en god infografik eller et nyttigt tool sig ikke meget. Fælles for dem er, at de tilbyder den besøgende noget, denne ikke finder på andre sider. Derfor vil den besøgende være meget tilbøjelig til at blive på din side i længere tid (kvalitetesstempel), klikke rundt (kvalitetesstempel) og linke til denne side blandt venner og på blogs (voldsomt kvalitetesstempel).

[box type=”info” style=”rounded”]Ved at lave videoer til at forklare dine problemstillinger fra tid til anden går du dét skridt videre end konkurrenterne. Dét skridt ekstra er hvad, der adskiller #1 og #3 om et år.[/box]

SEO kommer ikke til at blive nemmere med tiden. Google spytter algoritmeændringer ud hurtigere end vi andre skifter underbukser for at sikre den højeste kvalitet af deres søgemaskine, og derfor er der reelt set kun én fremtidssikker SEO-strategi: At skabe indhold så godt, at de andre konkurrenter simpelthen ikke kan kopiere det.

  • Har du et affiliatesite om iPhone 4S? Lån en vens model og lav en test af telefonen, vis nogle applikationer eller lav et hardwaretjek relevant til teksten på din side.
  • Har du en side om solceller, så forsøg at sætte en aftale i stand med en person, der rent faktisk har solceller og som er villig til at vise disse frem.
  • Eller tilbyder du SEO, så lav en video, hvor du på et jordnært (og særdeles jysk) niveau fortæller, hvad SEO er og få links ad denne vej.
lars grove mortensen video

Overvej YouTube en gang til + watermarks

Har du lavet en video specifikt til din side, skal du naturligvis sørge for, at dine konkurrenter ikke så nemt kan kopiere dit indhold. Hvis du laver en infografik, og dine konkurrenter stjæler denne, kan du sende dem en faktura. Men har du uploadet en video til YouTube har du også indirekte accepteret, at konkurrenter kan embedde din video på deres site.

Det kan du undgå ved at uploade videoen til dit eget site og selv hoste den. Så kan dine konkurrenter ikke stjæle den – ikke uden at gøre sig erstatningsansvarlige, i hvert fald. Her skal du dog tage med i dine overvejelser at videostreaming kræver en hel del af dit webhotel, og har du et af de billigste webhoteller hos Meebox med adskillige domæner hostet derpå, så skal denne strategi lige overvejes én gang til.
Ved at uploade videoen kun til dit eget site, vil du derudover presse folk til at linke direkte til dig og ikke gennem YouTube, der no-follower alle udgående links.

Derimod er det nemmere at uploade videoen til YouTube og få folk til at se dine videoer, da de kender denne kanal. Dette tæller en hel del.

Når jeg engang kommer til at bruge lang tid på at lave en video og ønsker at få det maksimale ud af denne – og det er en video, konkurrenter ville have en interesse i at kopiere – vil jeg ikke uploade denne til YouTube. Men ellers kan jeg anbefale at slappe et godt og synligt watermark i hjørnet på din video for i hvert fald at få det bedste ud af det, skulle konkurrenter alligevel ende med at stjæle videoen og embedde den på deres site.

Selvom du uploader din video på dit eget site, er det stadigt muligt for besøgende at downloade den som udgangspunkt. Dog er det naturligvis muligt ved hjælp af diverse ninjatricks, programmer og kryptering at forhindre besøgende i at downloade noget som helst – men det vil jeg ikke gå i dybden med her. Google er din ven på det område, hvis du når så langt og har en video, der vitterligt er værd at beskytte.

Ninjatricks for $ 5

Ved hjælp af en smule håndører er det muligt at ’hjælpe din video’ på vej. Ninjatricks. På Fiverr kan du blandt andet købe følgende små ting for hver $ 5 (30kr):

  • Et par tusinde views
  • Kommentarer, favoritter og subscribers (virker bedst med engelske videoer, selvsagt)
  • Manuel uploadning af videoer til tubesites
køb youtube views på fiverr
30kr for 2.5k Youtube-views

Du kan naturligvis også benytte Fiverr til at få lavet din video, men det er tvivlsomt at resultatet bliver lige så godt, hvis du som eksperten selv slår Camtasia eller din mobiltelefon til. Hvis du er interesseret i at prøve blot at spamme videoer til højre og venstre, kan du købe en hurtig video derinde, fx en ”intro” til din side, og så prøve dig frem. Du får ikke særligt meget ud af det, men for sjov og for blot at have erfaringen kan det være tiden værd.

Idéen med at købe ekstra views til dine videoer ved hjælp af Fiverr er blandt andet:

  • Views giver videoen troværdighed. Har din video 10.000 views, er der større sandysnlighed for, at jeg gider at se den, end hvis den har 100 views.
  • Med rigtigt mange views kan du ramme ’Most Watched’-lister og lignende pjat. Dette kan også benyttes til andre ting, men så bevæger vi os for alvor over i de områder, der helst ikke skal skrives om offentligt på en blog. At booste dine videoviews med et par tusinde views er forholdsvis harmløst.
  • Du får en trumf i ærmet, hvis du skal pisse om kap med en ven (Se, jeg har lavet en YouTube-video, der har fået 15.000 views!).

Så har jeg heller ikke mere at sige om den sag. Linkbuilding ved hjælp af videoer fungerer bedst ved den indirekte metode, hvor du bruger videoer til at gøre dit indhold endnu bedre, end det er i forvejen – og her kan en video også fungere helt og igennem suverænt. Til direkte linkbuilding er din tid som jeg ser det brugt bedre andre steder. Især i og med at vi ingen dansk videoupload-side med do-follow-links har på dansk (hint, hint!).

Vil du læse og lære mere, kan jeg anbefale både Emil Blücher og Henrik Brændgaard. Sidstnævnte laver også gode videoer på YouTube:

Har du kommentarer eller spørgsmål til min tekst om linkbuilding med video? Så vil jeg sindssygt gerne høre dem – smid en kommentar herunder og tilmeld dig mit nyhedsbrev, hvis du ellers kunne lide, hvad du læste. Tak! 🙂

19 responses to “Linkbuilding med video

  1. Endnu et rigtig godt indlæg!

    Blot et lille tillæg. Det er korrekt at OneLoad’s hjemmeside er helt ny, men det er kun fordi de netop har udskilt den fra TubeMogul (PR7). Så den har massiv historik bag sig og skal nok hurtigt får høj PR.

    Tror i øvrigt at du har helt ret i, at videoer ikke skal ses som direkte linkbuildingværktøjer i stil med artikler. Til gengæld vil de (hvis man bruger dem rigtigt og massivt) kunne blive en ny kilde til massiv trafik. Youtube er trods alt nummer 2 søgemaskine i verden 🙂

    /Mikael

    1. Mange tak – og også for retweet, der gav mig et par nye followers. Det er well appreciated! 🙂

      Jeg så godt TubeMogul nævnt adskillige gange på OneLoad, men fik ikke lige fat i sammenhængen. Tak for rettelsen.

      Jeg tror, der er god plads i markedet for en tjeneste, der tilbyder at lave informerende videoer om alt mellem himmel og jord. Ordentligt producerede videoer med en eventuel voiceover, animationer og livebilleder af emnet. Selv med en pris på et par tusinde kroner, burde det være muligt at retfærdiggøre dette mht. øget contentkvalitet og linkbuilding. Så er spørgsmålet bare – hvem laver den tjeneste? Jeg må gå i tænkeboks. 🙂

  2. Dejligt med et indlæg om video fra din side – det er helt sikkert noget som vi kommer til at se meget mere til fremover. Man skal være opmærksom på, at der kan være mange andre sidegevinster ved at have sine videoer liggende på YouTube. Kan man blande sig i universal search med en video, har man jo mulighed for at trække trafik til ens hjemmeside, efter at de besøgende har set videoen. Det ville selvfølgelig være dejligt hvis man kunne hive dofollow links hjem fra eksempelvis YouTube, men som du er inde på, kan nofollow-links være fine til at sikre en varieret linkstruktur.

    Nogle gang kan der faktisk falde direkte links af, fra blogs der automatisk snupper videoen og teksten fra YouTube. Eksempelvis har min video om søgemaskineoptimering automatisk trukket et link fra goo.gl/8m01u – ikke verdens bedste link, men dog alligevel.

    Bruger man tid og/eller penge på at producere en god video, som alligevel skal ud på YouTube, ville jeg altid bruge de få minutter det kræver at uploade den manuelt. Så er jeg sikker på at alt står som jeg vil have det, så videoen har de bedste betingelser for at opnå rankings på såvel google.dk som selve youtube.com

    1. Spændende også at kunne lokke dig ind på bloggen, tak for kommentaren!

      At Google ejer YouTube og derfor vil være mere tilbøjelig til at knalde en video ind i universal search havde jeg helt overset og det er faktisk en rigtigt god pointe.

      Og det er et særdeles interessant eksempel med scrapersiden, der ender med at do-follow-linke til dig. Jeg kunne sagtens finde på at skrive et indlæg om at få det bedste ud af det, når ens content stjæles, så den haver jeg lige i baghovedet!

      En seriøs video ville jeg heller aldrig uploade med fx OneLoad. Den skal kun bruges til evt. spamlignende procedure. Det er dog altid godt lige at få fasttømret endnu engang!

    1. Godt eksempel med indirekte og passiv linkbuilding. Og nu også på LASU.dk – det er et meget spændende emne med et kæmpe potentiale, hvilket var også har været inde over.

      Og tak for turen, my man! 😉

  3. I stedet for selv at submitte videoer (eller købe systemer der kan tilføje til flere sites på een gang), kan du også bare finde nogen på Fiverr. Der er flere der uploader dine video enten automatisk eller via manuel submission.

    Hvis vi snakker SEO formål er det næsten det letteste at at gøre (med mindre du uploader rigtig mange videoer så kan det godt være en god ide at købe noget som fx. Traffic Geyser).

  4. Fed artikel.

    Jeg havde slet ikke overvejet at bruge videoer til formålet. Men nu er jeg freelance grafiker, nogen som har en ide om hvad det er jeg kan lave et video om som mine kunder kunne finde interesant?

  5. Hej Halfdan

    1. Fordelen ved at smide sine videoer op på youtube er at mange internationale “kopi-hjememsider” af youtube stjæler videoen og teksten som burde skal DP, men det kan vi jo ikke gøre noget ved. Til gengæld! giver de en masse do-follow links som dog for danske hjemmesider kan resultere i en lidt sketchy link-profil, men det er jo forskelligt fra site til site!

    2. Hvis det er en fordel for dig at få links fra en masse videosider på alle mulige sprog så lav nogle specialisere tags til dit billede som senere kunne fremstilles som en kategori.
    For eksempel hvis du har interviewet en ung knægt på 16 år så lav et tag som hedder 16 årig. Det resulterer i at den blive lagt op under “16 årig” kategori på en masse af de sites.

    Husk dog og vurder om den lidt sketchy link-profil er noget for dig, ellers skal du ind og til at gøre noget ved de do-follows du får.

    Ha’ en fed dag
    Christian Møller

  6. Hej halfdann,
    Rigtig godt indlæg! Med hensyn til køb af views via fiverr, virker det ikke længere – tværtimod. Youtube har ændret deres søgealgoritme, således at det ikke er et spørgsmål om hvor mange der set videoen, men hvor meget af videoen der er set. Når man så tager i betragtning at botten angiveligt refresher et par gange, skifter proxy, og gentager det, ser det straks lidt tris ud for videoens synlighed. Når man genovervejer det burde det samtidig ikke være så svært at ændre lidt i botten således den ser videoen færdig 🙂

  7. Det var en virklig brugbar og levende omgang læsning du serverede for mig dér Halfdan 🙂 Tak tak! Apropros det at optage, uploade og dermed vlogge via mobil, så har selv lige (i går) taget den glimragende beslutning endelig at anskaffe mig en mobil, som bl.a. kan klare disse opgaver. Den jeg har nu, og som jeg i øvrigt har haft i et par år, kan knap nok tage et billede. Og den kan da SLET ikke gå på nettet.

    En enkelt lille kritik med forlov: I eksemplet hvor du filmer med din egen mobil, nævner du forinden at den kan optage i Full HD, men videoen som du bruger som belæg for den udtalelse, kan ikke ses i Full HD. Synes lige, du burde vide det ;-)! Ellers rigtig fed artikel!

    – Mads

  8. Det var en virklig brugbar og levende omgang læsning du serverede for mig dér Halfdan 🙂 Tak tak! Apropros det at optage, uploade og dermed vlogge via mobil, så har selv lige (i går) taget den glimragende beslutning endelig at anskaffe mig en mobil, som bl.a. kan klare disse opgaver. Den jeg har nu, og som jeg i øvrigt har haft i et par år, kan knap nok tage et billede. Og den kan da SLET ikke gå på nettet.

    En enkelt lille kritik med forlov: I eksemplet hvor du filmer med din egen mobil, nævner du forinden at den kan optage i Full HD, men videoen som du bruger som belæg for den udtalelse, kan ikke ses i Full HD. Synes lige, du burde vide det 😉 ! Ellers rigtig fed artikel!

    – Mads

    1. Point taken mht. videoen – Den er åbenbart ikke indstillet til at optage Full HD per standard. Det må jeg ændre på til næste gang jeg viser min fantastiske udsigt for hele verden. 😉

      Held og lykke med at finde den rette mobil, too. Det er lige før du kan fratrække den i skat som en virksomhedsudgift. Jeg kan anbefale nyere HTC telefoner. Jeg er selv ret vild med min One S’er.

      Og glæd dig til at kunne tjekke mail overalt. Det vender man sig meget hurtigt til.

  9. Rigtig fint indlæg med nogle gode brugbare informationer. Specielt omkring de forskellige programmer til video. Der er så mange at vælge imellem, så det er rart med nogle specifikke programmer nævnt. 🙂

  10. Måske ikke helt relateret til emnet, men jeg har været ved at grave hul i jorden (og YouTube) for at finde ud af, hvordan man slipper for, at de seere, man får på sin YouTube-video, siver videre til konkurrenterne, når de har kigget færdig.

    På vores egen hjemmeside vises videoen bare i “sløjfe”, men på et eksternt link, viser den videre til vores konkurrenters produkter.

    Kan man undgå det?

    1. Hej Ane,

      Du kan, under embed-indstillingerne i din video, slå forslag til nye videoer fra.

      Om det kan lade sig gøre på YouTubes egen platform er jeg ikke så sikker på, desværre.

      Det er dog relativt nemt på jeres eget website – der skal blot ikke foreslås nye videoer efter endt afspildning 🙂

      Mvh. Halfdan

  11. sådan, fantastisk artikel.
    Har selv arbejdet lidt med video på youtube.
    Nice der også findes andre video link som er dofollow 🙂
    Tak for det..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt mig og boost din online markedsføring

Kan jeg hjælpe med noget? Brug kontaktformularen herunder – jeg vender hurtigt tilbage.