Chromebook review – Samsung Series 5 550

For knap et år siden spåede jeg Chromebooks en meget spændende fremtid. Siden da er udviklingen ikke gået så hurtigt, som jeg ønskede – men nu sidder jeg og skriver på den anden generation af Chromebooks i form af Samsung Series 5 550 Chromebook.

For jer, der ikke er bekendte med Chromebooks i forvejen, er konceptet simpelt: Vi foretager os i dag (eller kan i dag foretage) alt online. Derfor er der ikke behov for en stor og tung computer med en harddisk på 500GB. En Chromebook er en meget let, bærbar computer, med en lille SSD-harddisk, hvor styresystemet hedder Chrome OS og du ikke kan installere traditionelle programmer. Du har ikke engang et normalt skrivebord.

Og det kan for mange lyde rigtigt mærkeligt. Mange af dem, der i løbet af det sidste år har prøvet min Chromebook, har haft meget svært ved at få den til at fungere. “Hvor er skrivebordet?”, “Hvorfor kan jeg ikke lukke browseren?” og “Hvor er dine gemte filer?” er spørgsmål, jeg er blevet mødt med mere end en gang. Men der er svær på det hele. Lad os tage det fra starten af:

Forbedret hardware ( = lunkent batteri)

Min forrige Chromebook og min nye er cirka samme størrelse. En skærm på 11 tommer danner ramme om hele foretagenet. Hvor min gamle var hvid bagpå, er den nye mat grå og i det hele taget en tand mere professionel. Chrome-logoet har også fået en væsentlig slanketur siden sidste udgave.

bagsiden af min nye chromebook

Jeg kan med skuffelse sige, at ej heller den nye Chromebook kommer med oplyste taster. Jeg bruger i mit virke som tekstforfatter og søgemaskineoptimist mit tastatur mere end de fleste andre og behøver derfor heller ikke oplyste taster – men det havde nu været rart en aften eller to.

Derudover er tastaturet meget behageligt at skrive på og nemt at vænne sig til. Tasterne er tydeligt adskilte, hvilket betyder at fejlklik og “klik-mosning” sjældent forekommer. Enter-tasten er en tand for lille til min smag, men så er vi ude i detaljer.

Chromebooken er endnu engang lavet i plastik, men den virker mere solid og mindre legetøjs-agtig end sidste gang. Jeg føler, at jeg sidder med en bærbar computer af høj kvalitet, hvilket ikke altid var følelsen, jeg havde med sidste generation. Det er rart.

Den største forskel hardwaremæssigt fra sidste generation er en større processor og mere RAM – 4GB af sidstnævnte nu. Jeg har ikke oplevet en væsentlig forskel i performance i den anledning. Jeg bruger min Chromebook til at skrive tekster, surfe nettet, redigere HTML, se videoer på YouTube og onanere på Facebook, hvilket jeg fint kunne på den sidste. Jovist, den nye Chromebook kan holde flere faner åbne og kører sikkert AngryBirds lidt hurtigere, men i og med at Chrome OS er et så simpelt og let styresystem var alting meget hurtigt i forvejen.

Som følge af den større processor og en ekstra RAM-blok er batteriet ikke helt så godt. Min gamle kunne nemt tage 8-9 timer, mens det tal nu er faldet til 6-7 timer. Stadigt en meget pæn batteritid – mere, end jeg har brug for til skole, tog og selv et dagslangt forretningsmøde i Kværndrup.

Se: Tips til at forbedre batteritid på Chromebook i kommentar her på siden

Touch-padden er som på sidste generation en fornøjelse at bruge. Dejlig stort, meget responsivt, mulighed for to- og tre-fingerkombinationer, pinch to zoom og meget mere. Hvad du kan på din nye og lækre smartphones skærm, kan du også med en Chromebook.

tastaturet på min chromebook
Jeg har ÆØÅ – de sidder blot til højre for “l” og “p”. 🙂

Lyden på min nye Chromebook er meget imponerende, hvilket Engadget også lagde vægt på i deres review. Jeg har hørt et par podcasts fra P1 de seneste par uger, og det er – undtagen i toget – sket uden høretelefoner, da højtalerne faktisk er rigtigt pæne. Der er ikke bas som på et diskotek, men lyden er klar og behagelig.

Chromebooks kommer ikke foreløbigt med et dansk keyboard, da det ville kræve en skandinavisk launch. Derfor må du klare dig med et amerikansk af slagsen, hvor der altså ikke er æ, ø og å. Nu er hele denne tekst skrevet på min Samsung Series 5 550 Chromebook, så du kan sagtens skrive dem; du skal blot sætte sproget til dansk.
Dette kræver, at du kender et normalt dansk tastatur ganske indgående, da symbolerne printet på tasterne ikke længere holder. Alle bogstaver er stadigt de samme, ditto med numre, men ellers er der ikke meget, der er det samme. Spørgsmålstegn, snabel-a (@) og andre symboler skal du have liggende i fingrene. Ellers bliver du hurtigt træt af at bruge din nye computer.

min chromebook set foran med tastatur og skærm

Ingen programmer – men alt er online!

Det er ikke muligt at installere store og tunge programmer på en Chromebook. Du kan glemme alt om at spille Call of Duty, redigere billeder i Photoshop og slås med BSOD efter installation af et nyt interface.

I stedet for kan du med Google Chrome Webshop installere apps, applikationer, som vi kender det fra smartphones. Evernote, Angry Birds, NBA og Cut the Rope kan som på min HTC One S installeres med et par klik. Rigtigt mange applikationer fungerer alene som shortcuts til en webadresse, hvorfra spillet eller programmet køres, mens få rent faktisk afvikles på computeren. Et eksempel på det sidste er den offline texteditor Write Space, hvilken denne tekst er skrevet med.

De fleste programmer på Chrome Webshop er stadigt gratis, men har du mod på at betale for det, kan du med Google Checkout eller dit foretrukne betalingskort også få adgang til meget veludviklede apps, der til gengæld vil stå dig i alt fra 5 til 500kr.

download apps med chrome webshop

I løbet af det sidste år har min gamle Chromebook været brugt som min primære studiecomputer til jurastudiet og min sekundære arbejdscomputer. Og da jeg arbejder rigtigt meget, har jeg også haft rigtigt god mulighed for at sætte mig ind i, hvorledes en Chromebook er i stand til at agere arbejds- og studiecomputer.

Og det er den!

Man savner Microsoft Word til at starte med. Men Google Docs er en fuldgod erstatning, og det er rart ikke at skulle bekymre sig om at gemme filen, om at have den tilgængelig i skyen, om at sidde at redigere en forældet version og så videre. Google Docs fungerer fantastisk såvel til at skrive tekster som til at oprette Powerpoint-lignende præstationer, regneark som med Excel også videre.

min google docs startskærm med min chromebook
Google Docs er mit daglige brød. Alt, jeg behøver.

At det er meget nemt at dele og udvikle sammen med andre, når man bruger Google Docs, gør det kun bedre. I forhold til produktivitet er du rigtigt godt stillet med en Chromebook.

Billedredigering kan jeg lave med onlinetjenesten Pixlr, jeg kan høre musik på YouTube, Grooveshark og radiokanalerne (jeg bruger dog Spotify på min mobil) og HTML-redigering kan foretages direkte i browseren. Det er ikke en hindring, men tværtimod en lettelse ikke at skulle slås med programmer og tunge styresystemer længere.

Chrome OS – nu med desktop..

Chrome OS havde til at starte med intet desktop. Man var hele tiden inde i Chrome-browseren. Det var svært for mange at vænne sig til, og jeg må desværre konstatere, at der nu er et desktop med Chrome OS.

Skrivebordet er blot en samling genveje til mail, internet, Docs, Drive, YouTube og egne applikationer med et custom baggrundsbillede. Det er meget unødvendigt for Chrome OS og tydeligt indsat for at behage de vanedyr, der havde svært ved ikke at kunne minimere browseren.

skrivebordet med chrome os
Mit skrivebord på min Chromebook. Billedet er det, man får med, men kan nemt skiftes.

Stadigt problemer med nem-ID

Det kan tælles på en hånd, hvad jeg ikke kan lave med en Chromebook Samsung Series 5 550, som jeg kan med min stationære computer med Windows 7. En af disse ting er at logge ind på min netbank, borgerservice, bettingfirmaer og andre ting, der i dag kræver Java. Chromebooks kan stadigt ikke klare Java, og nem-ID bruger nu og engang Java – så der er ingen netbank for mig med denne computer.

Derudover kan jeg ikke benytte Photoshop. Men Pixlr er et meget tæt på og kan klare 98 % af tingene alligevel.

Jeg kan heller ikke spille Counter-Strike. Men så kan jeg lære at lave noget fornuftigt i stedet for.

Derudover er en Chromebook stadigt ikke voldsomt meget værd uden en internetforbindelse. Gmail fungerer offline, men det gør Google Docs stadigt ikke (kom nu ind i kampen, Docs!). Derfor er du tvunget til at bruge offline text-editors for at lave noget produktivt, og billedredigering må du se langt efter.

Heldigvis har rigtigt mange danskere i dag smartphones, med hvilke de kan dele internetforbindelsen over 3G-netværket med deres Chromebook. Den model har jeg selv brugt med stor succes med min HTC One S, der har sikret mig internet de mest obskure steder som toget mellem Aarhus og Odense.

Du må og skal have en internetforbindelse for at bruge din Chromebook. Ellers er den tæt på ubrugelig, med mindre, du som jeg kan lave særdeles produktive ting med en offline texteditor. Og det kan de færreste.

Fordele ved at have en Chromebook

Nu kommer vi til de rigtigt sjove ting – det er slet ikke uden grund, jeg har valgt en Chromebook endnu engang!

Først og fremmest er der naturligvis den ekstremt hurtige opstart, både fuldstændigt boot og fra slumre. Det tager Chromebooken 5-7 sekunder at starte fra scratch og at starte fra Sleep-mode sker næsten øjeblikkeligt. Jeg har lavet en smule video med min HTC One S, så du har mulighed for at se, hvad jeg mener herunder:

Der er en verden til forskel på at have ens computer til at boote øjeblikkeligt og at skulle vente i mange sekunder eller minutter på det. Det er svært at forklare, men det er noget, man vænner sig til og ikke vil undvære.
Det er i øvrigt blandt andet det meget lette styresystem og SSD-harddisken, der muliggør en så hurtig boot til at starte med. Megen plads er der ikke at rode med på computeren, men med Dropbox, Google Drive og lignende tjenester er det til at overkomme alligevel!

Dernæst er prisen på en Chromebook Series 5 550 også værd at tage med i dine overvejelser. Det kommer til at stå dig i cirka 3.500-4.000kr at gå all-cloud. For en bærbar computer af høj byggekvalitet med en boot-tid på 6 sekunder er det ikke meget at betale.

Antivirus er ikke et problem og ej heller en bekymring med Chrome OS. Du vil aldrig blive bedt om at opdatere og du vil aldrig vide, hvis din computer at forsøgt angrebet. Jeg har endnu ikke hørt om én eneste computer med Chrome OS, der har lækket informationer til hackere og malware. Slut med at betale i dyre domme for antivirus og med at have dårlige programmer til at tære på computerens ressourcer.

Sådan er det også med opdateringer af selve styresystemet Chrome OS. Det foregår også i baggrunden. Kun en gang har jeg lagt mærke til det: første gang, da jeg tændte computeren. Den er blevet opdateret et par gange siden, men det er sket, uden at jeg har lagt mærke til det. Og det er også rart.

Men er vi klar til Cloud-computere?

I min snart 1 år gamle anmeldelse af min første Chromebook spurgte jeg, om Danmark og danskerne endnu var klar til cloudcomputere. Det var vi ikke dengang. Og det er jeg bange for, at vi stadigt ikke er.

Selv med et skrivebord er Chrome OS på mange områder nærmest en modsætning til Mac OS og Windows. Det kræver tid og vilje at vænne sig til.

Til gengæld har den gængse computerbruger meget at se frem til ved skiftet til en Chromebook. Det er slut med at bekymre sig om antivirus, opdateringer af programmer og styresystemer, boot-tiden er øjeblikkelig fra slumre, computeren vejer meget lidt og til mail, almindelig surfing og almindeligt arbejde er en Chromebook en helt suveræn maskine.

Du kan ikke noget på en Chromebook, som ikke kan lade sig gøre på henholdsvis en Windows-PC eller Mac OS-computer. Men alt går hurtigere og er mere smidigt med en computer kørende Chrome OS. Her er ikke tale om revolution, men evolution fra gamle styresystemer.

Jeg er ekstremt glad for min Chromebook, og jeg er ikke i tvivl om, at fremtiden indenfor personlige computere er løsninger lig Chrome OS. Ikke nødvendigvis Chrome OS, men systemer, hvor alt er lagt i skyen, og hvor vores computere blot er enheder med skærm og tastatur til at tilgå vores informationer hostet i datacentre verdener væk.
Og lige nu er det bedste system af en sådan art Chrome OS:

BSOD og SBBOD er passé – Chrome OS og Chromebooks er fremtiden! – Click to Tweet

 

74 responses to “Chromebook review – Samsung Series 5 550

 1. Jeg gik fra at have en masse fordomme, til at synes det er en fin maskine. Prisen lyder for mig meget billig, men jeg tror ligesom dig – heller ikke at vi er klar til sådan en slags maskine.

  Jeg holder mig til min Macbook – det er for mig min ideelle computer til studie, og skrivearbejde :-).

  1. Jeg er glad for at høre, jeg kunne få fjernet fordomme!

   Chrome OS er ikke for alle. For nogle er Mac eller Windows bare bedre – ligesom nogle gerne vil se bilfilm og andre har lyst til at se sjælere. Lad os enes om at være uenige på dette punkt! 😀

 2. Rigtig god anmeldelse, Halfdan.

  Nu havde jeg selv fornøjelsen af at overvære den live på forretningsmøde i Kværndrup, og jeg må da indrømme, at jeg er imponeret – den er jo næsten lige så flot som min Air 🙂

  Batterilevetiden er intet mindre end imponerende og noget, der taler rigtig meget for, når businessmen skal have sig en computer. Glæder mig til at se næste generation – for den er vel på vej?

  1. Mange tak for det!

   Ja, den holdt – i modsætning til min HTC One S – hele dagen.

   Jeg ved faktisk ikke noget om næste generation. Sony har haft snakket om, at de ville lave en, men de store producenter er ikke helt sikre på, som jeg, at Chrome OS er fremtiden. Så vi må vente og se.

   Når den næste kommer køber jeg også den. Jeg er ekstremt glad for både den forhenværende og min nuværende Chromebook!

  1. Agreed upon!

   Den er købt ved den amerikanske Amazon og ved hjælp af ShopUSA. Dog er det muligt nu også at købe den i den engelske og derved vente meget mindre tid.

 3. Hey HT

  Tak for gennemgangen af den nye CrOS-generation. Min Series 5 fra sidste år halter efterhånden lidt, bl.a. fordi det lykkedes mig (i et anfald af totalt hjernenedsmeltningsraseri over mit.au.dk) at trykke/dolke lidt for hårdt og lidt for mange gange på touchpadden, så den ikke altid vil klikke… Måske er det på tide med en opgradering, da jeg — modsat dig — virkelig synes, brugeroplevelsen på den gamle models hardware er skrækkelig. Særligt er det en decideret pinsel at arbejde i længere dokumenter (40+ sider) i Docs.

  Til de fleste praktiske formål er en chromebook helt fin, men jeg er stadig ikke sikker på, jeg køber én igen, fordi jeg rejser meget i udlandet uden adgang til 3G. Jeg brugte den en måned i Spanien i december, og det gik med nød og næppe.

  Dog vil jeg for evigt savne magien: Hurtig opstart (det er ubegribeligt, så meget man dør indeni, når man skal vente på, at andre computere starter op) og særligt den implicitte opfordring til at opføre sig fuldstændig skødesløst med hardwaren. Den er ikke en Macbook Air, og for en gangs skyld er der en computer, man ikke behøver at behandle som én; nænsomt, nydeligt, respektfuldt. Omsider en computer der ikke forsøger at være en Michelangelo-skulptur, men faktisk er beregnet på at blive brugt. Den er ikke en baby eller et stykke porcelæn, og den er ikke et stykke designerkunsthåndværkwtf. Og nej, den skal ikke have en sovepose eller en lille sirlig sparkedragt af økologisk lamauld på, når den ryger i tasken. Den har ingen værdi. Økonomisk, jovist, men den er på alle måder fuldstændig erstattelig. Ved ikke at være personliggjort eller unik er den også værdiløs i sig selv. Det er alt det på den anden side, der er værdifuldt. Den er internettets første rigtige interface, en portal, og det er dét, der gør CrOS så revolutionerende.

  I øvrigt: Jeg har haft stor glæde af at have en computer tændt et hemmeligt sted, som jeg har remote desktoppet til for at klare korte, basale opgaver, som CrOS ikke har magtet.

  Bedste hilsener,
  Jonas

  1. Hey Jonas,

   Mange tak for den rigtigt gode og konstruktive kommentar!

   Jeg har enkelte gange haft fornøjelsen af at lade computeren kløje i meget lange dokumenter. Jeg har især haft problemet med .pdf. Men det er ikke noget, jeg er nået at blive rigtigt irriteret over. Det hænger sandsynligvis sammen med at jeg fra starten af har ladet min stationære Windows-PC klare de meget tunge opgaver.

   Jeg kan udmærket forestille mig at en måned i Spanien uden internet og en Chromebook er at presse citronen. Jeg havde den med til Portugal, hvor internet også var ønsketænkning det meste af tiden. Så ryger meget af det sjove!

   At en computer starter op øjeblikkeligt er svært at forklare – og umuligt at undvære. Og at Google selv i deres promo-videoer gør alskens forfærdelige ting ved Chromebooks (brænder dem, kaster med dem, spiller tennis med dem) er blot med til at understrege en af de store fordele – går den i stykker, køber du en ny, og så er du kørende med det samme igen.

   Hvilken løsning har du brugt til remote-desktop? Det lyder meget spændende!

   Endnu engang tak!

   /Halfdan

   1. Jeg har faktisk forsøgt mig med flere forskellige. Chrome Remote Desktop var stadig i beta, sidst jeg brugte det, men det kørte flydende. Det er vist blevet meget bedre siden dengang, hvor det var ret uegnet til formålet, fordi nogen skulle ‘være hos’ computeren i den anden ende og godkende forbindelsen. Tjek det i Chrome Webstore, det er en rigtig imponerende teknologi, der er 100% browser- og HTML5-baseret på både server- og klientsiden.

    Senest er jeg blevet rigtig glad for Logmein, og jeg har sågar købt Android-app’en, så jeg kan springe på min arbejdscomputer i akutte tilfælde. Eneste anke er, at hosten ikke kan være en Linux-computer — hvis man skal connecte til Linux, anbefaler jeg Teamviewer. Både Logmein og Teamviewer er gratis og utrolig egnede til formålet.

    Jeg bøvlede rigtig meget med forskellige remote desktop-løsninger, fordi jeg i starten prøvede at sætte alt op fra bunden, men til sidst prøvede jeg de mere etablerede tjenster, og det kørte med det samme. Win.

    Hvis man rejser i udlandet kan det afgjort anbefales at købe et SIM-kort med data. Det er som regel halvdyrt, men der er forskellige ting, jeg gjorde for at minimere dataforbruget på min Chromebook.

    1. Slå billeder og ‘forudsigelsestjenester’ fra
    Autoload-funktioner er en oplagt datasluger. Derudover er det sjældent _absolut_ nødvendigt at se billeder, når man tumler omkring på nettet, så slå dem fra i udgangspunktet: Der er meget datatraffik at spare, hvis man næsten udelukkende bruger cloud computing i fx en måned. I Chrome gøres det under “Indstillinger” ⇨ “Avancerede valgmuligheder” ⇨ “Indstillinger for indhold”. Det gør en ret stor forskel, og man kan tilføje undtagelser.

    2. “AdBlock” og “FlashBlock”
    To forskellige men for den rejsende nogenlunde lige obligatoriske extensions.

    3. “Context”
    Extension. Den har jeg holdt fast i siden. Den giver dig mulighed for utrolig let at lave forskellige, ja kontekster, som slår forskellige sæt extensions til og fra. Fx kan du lave en “Wi-Fi”-kontekst, der slår alt til. Du kan lave en “Offentlig”-kontekst, som fjerner alt undtagen det mest basale (når du fx bruger GDocs til PowerPoint er den rigtig rar at have), eller du kan lave en “Mikrodata/Vodafone er en Nar”-kontekst, som slår fx FlashBlock m.m. til. Det er virkelig dejligt at automatisere det med et par klik, så man slipper for at skulle gøre det manuelt hver eneste gang man skifter placering. Da jeg var i Spanien sad jeg som regel på Wi-Fi nogle timer om dagen på det arkiv, hvor jeg var gæsteforsker, og så var det meget rart at have mulighed for at slå diverse notifikationer til og fra i en ruf.

    PS: Jeg læste tidligere i dag, at GDocs nu kan fungere offline i CrOS version 20. Jeg har ikke haft mulighed for at teste det endnu, men det er sgu skønt (og også på tide)!

    1. PS: Jeg klarede 1 måned på kun 3 GB data, hvilket må siges at være ret optimalt.

     Mange hilsener
     Jonas

    2. Chrome Remote Desktop, Logmein og Teamviewer – jeg kender kun den sidste, så de to andre er kommende bekendtskaber. Tak for listen. Det er et spørgsmål om tid før jeg selv får brug for at sætte det op.

     Super gode tips til at slå strømmen fra. Det er lige før, de udgør en artikel i sig selv. Jeg sørger i hvert fald lige for at placere et internet link længere oppe, så andre også kan have gavn af dem.
     Jeg har ikke selv erfaring med at minimere dataforbruget, da jeg ikke har levet længere tid i udlandet uden WiFi (eller med sparsomt af slagsen), så jeg har ikke rigtigt noget at byde ind med.
     Det skulle da lige være at købe en is på McDonalds og misbruge deres vildt og voldsomt. 🙂

     Jeg har endnu ikke afprøvet GDocs offline. Jeg har vænnet mig til at bruge offline editors i mangel af bedre, og nu har jeg faktisk intet problem med at bruge dem. Jeg har altid 2-3 stykker installeret, så jeg bare kan skifte mellem dem, hvis jeg fx skal skrive om forskellige ting.

     Og så må 3GB data på en måned med en bærbar så lækker som en Chromebook siges at være ganske imponerende!

     Har du nogen erfaring i forhold til batteriets levetid efter længere tid? Min gamle Chromebook mistede ikke nogen (synlig) ydelse, hvilket jeg synes var ekstremt lækkert. Men jeg ved ikke, om tilfældet er det samme med den her, eller om jeg bare ikke opdagede det til at starte med. Det lyder næsten underligt, at batteriet ikke skulle miste effekt.

     Tak for de rigtigt gode kommentarer!

     /Halfdan

     1. Da de første Chromebooks kom, var der en del snak om batteriets høje kvalitet. At du ikke har oplevet problemer kan have noget med dét at gøre. Jeg har heller ikke bemærket forringet batterikapacitet e.l., faktisk overhovedet ikke, og jeg har brugt den som min primære hjemme- og cafécomputer i et års tid. Desværre er der ikke så meget, man kan gøre ved det. Tidligere har folk vrøvlet om alle mulige kvasi-plausible mormor-tricks, såsom at lægge batteriet i fryseren med en død rotte ovenpå, osv., men jeg tror, vi må erkende, at batteriteknologierne efterhånden skal op i omdrejninger for at komme på samme niveau som den resterende IT. Oplever du det i øvrigt som en gene, at batteritiden på den nye model er lavere end på den gamle?

      I udlandet lærer man at gøre wifi-spotting til en del af hverdagen; fx er man mere tilbøjelig til at handle ind et sted med gratis wifi, så man kan bruge telefonen til at få opdateret sine feeds, hentet podcasts, etc., mens man køber ind. De værste wifi-hotspots er dem, man skal betale for, eller endnu værre indtaste fx pasnummer (italienske McD’er er særligt slemme, fordi kun italienere kan bruge dem. Sker der…). Det ødelægger alting og er også grunden til, at jeg så småt pønser på at åbne et af mine netværk til almennyttigt brug. Det er træls at gå og vente på at få sat sit internet op, når man lige er flyttet, er i gang med at skifte udbyder eller lignende. Verden har brug for en Open Wifi-bevægelse, så folk holder op med at være så usympatisk nærige med båndbredden. Men mon ikke antipiratlobbyisterne nok skal få sat nogle effektive skræmmekampagner i gang for at forhindre det…

      I øvrigt: Hvis du skal have sat en mindre remote-server op derhjemme til synkronisering, etc., kan jeg anbefale at bruge en gammel netbook. De bruger ikke ret meget strøm og er nemme at få fat på i dag (til ingen penge), hvis du ikke selv har én liggende. Hvis man installerer Linux på dem, passer de mere eller mindre sig selv. Så kan man sætte en ekstern harddisk til, og så har man en ganske fin lille always-on computer til basale opgaver. Måske har du læst om det på dbits.

 4. God gennemgang. Må helt klart prøves snarest… Jeg tror dog jeg kommer til at savne muligheden for adgang til nemid….. Finders der Remote desktop klient på maskinen så man kan tilgå en Windows terminal server eller sin Windows 7 fjernskrivebord?

 5. Tak for den grundige gennemgang. Manglen på Java gør at man skal have en normal pc ved siden af. Det er en skam.
  Jeg synes også prisen er for høj. Det er jo sammenlignelig med en ny bærbar pc.
  For mig minder det meget om en tablet, som også starter øjeblikkeligt. Det kan vi sagtens blive enige om at det er uundværligt!
  Men på min tablet er der apps til netbank og alt det som browseren ikke understøtter, hvilket hjælper.

  1. Hej.
   Med hensyn til java og at åbne nem id sider osv. er det ingen problem! Man henter bare programmet Rndr i chromestore, tager ca. 3 sekunder at installere.. derefter kan man se java og bruge nem id! Meget nemt!

 6. Hej Halfdan,

  Tak for dit review. Jeg har Google’t lidt, kan du smide et Amazon link til din Chromebook evt?

  Er lidt interesseret i at se lidt flere specifikationer osv.

 7. Som Daniel nævner det højere oppe, kan man komme uden om den manglende understøttelse af Java med udvidelsen Rndr – og dermed har man også netbank på sin Chromebook. Jeg bruger Nordea, og netbank fungerer helt fint på min Chromebook

  1. Hej Jannik,

   Tak for dine kommentarer – og dine indlæg til debatten i det hele taget i dag. Jeg har kæmpe respekt for din viden om ikke alene Chrome OS; men også andre facetter af cloud computing!

   Set fra et meget teknisk standpunkt er mit frase om antivirus sikkert nok forkert. Jeg har ikke selv kigget så meget på det. Hvad jeg mener med den er, at man ikke behøver at bekymre sig om antivirus i modsætning til på en Mac og især Windows. Budskabet står rimeligt tydeligt, vil jeg mene.

   RNDR ser rigtigt smart ud. Jeg glæder mig til at afprøve det! 🙂

   1. Sætningen “Styresystemet sørger for at opdatere antivirus helt automatisk” er ikke “teknisk set” forkert. Den er helt almindelig forkert 🙂 Efter min mening ville det være synd for din anmeldelse at lade den stå

 8. Lige en vigtig bemærkning:

  Chromebook kan godt bruges til Danske netbank.
  Kræver tilmelding til mobilbank.
  Så får du en simpel 4-cifret kode, som er meget lettere at bruge end ‘nem’ID

  Det er en forenklet version af netbanken – lavet til små skærme- Men det kører fint på chromebook 500

  Andre storbank har formentlig også mobilbank løsninger som ikke kræver nemID

  1. Hej Dion.

   Interessant 🙂

   Vil du ikke vaere venlig at forklare, hvordan du faar det over paa Chromebook Skaermen.

   Tak

 9. @Jonas (nu hvor jeg ikke kan trykke reply længere):

  Der kan man bare se mht. batteriet. Hvis bare producenter af mobiltelefoner havde samme fokus på batteriet som Samsung & Google her har haft – min HTC One S holder godt nok ringe strøm! 🙂

  Jeg opdagede et lignende problem med McD’er i Holland. Der var nogle af dem også passwordbeskyttede og kun tilgængelige for gæster med det rette ID. Det er sindsygt irriterende – som om at vi turister skulle tage til Holland eller Italien for at ødelægge deres WiFi-netværk.

  Jeg har faktisk en gammel netbook liggende i min lejlighed, der ikke har noget formål længere. At forvandle den til en remote server er ikke noget, jeg har overvejet før, men jeg kan udmærket se idéen med det. Den kører W7 lige nu, men den kan knap nok trække det, så det er på tide at få noget bedre ud af det. Jeg læser op på emnet og sørger for at tjekke Dbits – tak!

 10. Utroligt interessant review, jeg er selv meget interesseret i cloud computing og syntes Google gør et fantastisk job. Ikke bare med deres chromebook, men også deres google docs og chrome sync.

  Men jeg er enig i at teknologien er for langt fremme endnu. Jeg ville ikke selv kunne bruge den, da jeg mangler en del applikationer mest af alt skoleværktøjer hvilket også er problemet med Asus eee pad.

  Kunne dog godt tænke mig en, da jeg syntes idéen er utroligt fed og helt sikkert noget vi kommer til at se mere til i fremtiden.

  Keep up the good work! 🙂

 11. Super fin anmeldelse af den nye Chromebook. Jeg satser stærkt på at der er en 3g version på vej til mig i næste måned. Lige nu køre Chromium OS på min gamle IBM r60 maskinen og jeg er helt smask forelsket i det. Jeg er dog også enig med dig om at vi ikke behøvede at få start menu osv. Jeg syntes det var bedre uden.

  Hvis man har en Laptop/netbook med hovedsageligt intel hardware, kan man oprette sig en USB stick med Chromium OS og prøve det.
  Se her: http://chromeos.hexxeh.net/

  Men tak for den fine anmeldelse og jeg glæder mig vildt til at få en rigtig Chromebook.

 12. Hej folkens.
  Det er rigtig brugbart at kunne læse alle detaljerne om en chromebook fra en danskers perspektiv.

  Jeg har et spørgsmål:

  Hvis jeg køber en chromebook over amazon.com med 3g modem indbygget, hvordan fungerer det så? Betyder det bare, at den KAN gå på 3g, eller er der en forbindelse “med i pakken”?

  I og med, at vi jo har at gøre med cloudcomputing, står og falder det ved, om man nemt og altid kan komme på et netværk uafhængigt af tid og sted. I længden, synes jeg ikke, det holder at dele en forbindelse fra mobilen…

  1. Du har helt ret – at være online overalt er næsten en nødvendig med Chromebooks.

   Køber du en Chromebook med 3g-adgang skal du have fat i et abonnement og et SIM-kort fra et mobilfirma som fx Oister med data inkluderet. Så skal SIM-kortet indsættes i din Chromebook, hvorefter du så også er online overalt, hvor du er med din mobil. Det er derfor lige en ekstra udgift på 50-100kr om måneden.

   Overvej, om du kan bruge din smartphone til WiFi-tethering? Det fungerer rigtigt godt for mig!

   1. Hm, ja det kan godt være, at det egentlig ville fungere med det tethering der. Min forbindelse er hæsligt langsom, det er det eneste 🙂

 13. Hej halfdan,
  Fantastisk artikel. Var lige nød til at læse det 3-4 gange før jeg blev enig med mig selv om at du faktisk skrev: og onanere på Facebook 🙂

  Anyway. Læste at man ikke kunne tilslutte sin Iphone til chromebooken, selvom det vel ikke er en udfordring for dig. Det er det eneste umiddelbare minus, så jeg ser frem til at købe den:)

 14. Hej Halfdan.

  Tak for et godt review!

  Jeg er lige startet i 1.g og synes en Chromebook ser utrolig smart ud til gymnasie brug.
  Men efter hvad jeg har læst og set af video, synes jeg ikke det ser ud som om den er mulig at tilslutte en projekter, er det rigtigt?

  1. Hey Martin,

   Tak for det – Jeg er glad for, du kunne bruge det!

   Den er lækker til brug på uni, så helt sikkert også et gymnasium. Om du kan bruge den til en projektor afhænger lidt af, hvordan den forbindes? Min nuværende Chromebook har ikke AVI, men kan du forbinde med HDMI, er alt godt 🙂

 15. Derudover vil det maaske interesse folk, at man NU kan koebe Chromebooks I DANMARK.

  Ja du laeste rigtigt.

  Forhandler Link :
  http://appspeople.dk/chromebook/

  Artikel Link :
  http://www.version2.dk/artikel/googles-nye-chromebooks-er-klar-til-danske-kunder-med-ae-oe-aa-til-4000-kr-48084

  Det fremgaar ikke direkte af teksten, MEN jeg har talt med dem personligt.

  De saelger Chromebook til PRIVATE, og du kan noejes med at koebe EN.

  Det betyder at den danske koebelov hoerer under koebet.

  I ringer til dem for at bestille, de har CA 2 ugers leveringstid.

  Og Den koster CA 4000 KR

   1. @Lasse

    Den du kan koebe er modellen, som kom paa markedet for et par maaneder siden. Ville ikke kalde det gammel 🙂

    Den samme model som Halfdan Timm anmelder.

    Samsung series 5 550
    http://www.google.com/intl/en/chrome/devices/chromebooks.html#ss-550

    Apps People Chromebook
    http://appspeople.dk/chromebook/

    Altsaa Apps People saelger Intel modellen, den nye.
    .
    .
    .

    Den HELT NYE model, er AMD modellen.
    http://www.google.com/intl/en/chrome/devices/chromebooks.html#ss-cb

    Men den kan du ikke koebe i Danmark.

    Haaber mit svar kunne bruges.

    1. En lille smule forvirring: Den nye fra 3. generation indeholder en Exynos-chip baseret på ARM Cortex A15. Det er faktisk ret vildt, og den koster kun $249 i USA.

     4000 kroner for den gamle udgave er selvfølgelig et fuldstændig useriøst beløb. Apps People er godt nok skamløse.

     1. @Jonas.

      Jeg ved ikke om du laver et reply til mig. Det haaber jeg ikke du goer, for jeg er bestemt ikke forvirret.

      1) Naar du skriver “Det er faktisk ret vildt” , hvad betyder det saa egentlig ??
      Der er faktisk markant forskel paa de to nye Chromebook modeller, i benchmark test. Intel modellen vinder.

      http://gigaom.com/mobile/intel-v-arm-the-chromebook-performance-battle/

      2) Saa vil jeg gerne lige slaa fast ENDNU engang, som jeg ogsaa gjorde over for Lasse. Lad vaer med at kalde Den nye Intel model for “gammel”. Den er IKKE gammel. Den kom paa markedet for et par maaneder siden.
      Aeldre end ARM modellen, bevares, men gammel – NEJ.

      3) Intel modellen, og ARM modellen henvender sig til 2 forskellige markeder. Der er helt almindelig markedsfoering, at man sender 2 forskellige produkter paa markedet, med 2 forskellige priser, som grundlaeggende kan det samme.
      Ikke kun i elektronik markedet, men ALLE markeder.

      4) Hvordan kan 4000 Danske Kr, vaere userioest ??.

      Der er anderledes HOEJERE danske skatter / afgifter. Derudover, skal Apps People ogsaa soerge for at forholde sig til den danske koebelov. Hvor kunder i danmark bliver favoriseret i hoejere grad end i udlandet.

      Et regneeksempel :

      Paa Google UK skriver de at Samsung Series 5 550 starter fra £379

      http://www.google.co.uk/intl/en_uk/chrome/devices/chromebooks.html#ss-550

      Saa googler vi £379 in danish kr, og saa faar vi :
      379 British pounds sterling = 3523.8776 Danish kroner

      Saa er der godt nok ikke langt til knap 4000 Kr, med danske skatter ? afgifter, og dansk koebelov at forholde sig til.

  1. Den grundlæggende filosofi for en Chromebook er;

   Man kan få alt på sin Chromebook, hvis der findes en Chrome-udvidelse for det

   Man kan ikke få noget på sin Chromebook, hvis der ikke findes en Chrome-udvidelse for det

 16. @Daniel

  Arbejder du for Apps People? Det kunne man mistænke dig for, og jeg vil af netop den grund gøre det kort. Det håber jeg, du forstår.

  Først og fremmest retter jeg en fejl i dit indlæg: Du skriver, at den nye model er “AMD”-modellen, hvilket intet har med Exynos-chipsettet at gøre og i stedet antyder x86. Når jeg skriver, at det er “ret vildt”, er det under henvisning til A15-teknologien, hvis anvendelsespotentialer mange har ventet på at se i praksis. Det var udgangspunktet, så ja, du er forvirret.

  Resten af dit indlæg er en fin bulldogretorisk stiløvelse, som desværre fortaber sig i uinteressant sælgerspin og en lettere fatsvag insisteren på sprogpatenter.

  Uanset hvad ønsker jeg jer oprigtigt held og lykke med salget.

  1. 1) NEJ jeg arbejder ikke for Apps People.

   2) Saa vil jeg da gerne indroemme at jeg fik lavet en fejl i teksten. Det er korrekt at jeg fik skrevet AMD, hvilket intet har med sagen at goere overhovedet.
   Der skulle selvfoelgelig staa ARM. Jeg aner ikke hvordan det kan vaere jeg fik skrevet det, men mine tanker maa have vaeret andetsteds.
   Det beklager jeg. Jeg beklager ogsaa at jeg foerst ser den slaafejl nu. Hvis jeg havde opdaget det foer, kunne denne konfrontation havde vaeret undgaaet.
   (Ville oenske at man kunne rette i text )

   Vil I den forbindelse IGEN goere det klart, at jeg er ikke forvirret. Jeg har lavet en slaafejl, men det betyder ikke, at jeg ikke ved hvad jeg laver, eller taler om.

   3) Nej jeg er ikke saelger.
   Nej jeg er ikke ansat til at fremme salget af Chromebooks.
   Nej jeg er ikke ansat hos Apps People.

   Jeg har et personlig engagement i Chromebooks, THAT’S IT.
   Derfor foelger jeg blandt andet med paa denne side.

   At jeg linker til DEN ENESTE danske forhandler af Chromebooks, betyder ikke at jeg er ansat af dem. Det betyder ganske enkelt at jeg henviser til den FOERSTE og eneste danske forhandler.
   Jeg synes det er et STORT skridt paa vejen, at der overhovedet er kommet en dansk forhandler.
   Der er mange private, og specielt mange uddannelses institutioner , der kan drage nytte af Chrome OS.
   Her vil jeg i den forbindelse gerne have lov til at linke :

   “Chromebooks require 69 percent less labor to install and 92 percent less labor to support, reducing the need to hire additional IT staff”
   http://googleenterprise.blogspot.dk/2012/09/chromebooks-for-education-simple-secure.html

   4) Naar jeg stiller et regnestykke op, saa goer jeg det, fordi DU er userioes, naar du mener at den bliver solgt for dyrt af Apps People.
   Du ved jo godt at der er anderledes afgifter I Danmark.
   Du kender jo godt til den danske koebelov.
   Saa jeg kan slet ikke forstaa din argumentation om prisen.

   Det har INTET med saelgerspin at goere.
   Jeg har INGEN personlig oekonomist fordel ved at sige det.

   5) Jeg vil gerne IGEN IGEN slaa fast med store fede 7 tommer soem.
   Jeg er IKKE ansat af NOGEN SOM HELST, til at saelge Chromebooks.

   Jeg er engageret i Chromebook miljoet. Jeg er interesseret i hele “Cloud OS” conceptet.
   Derfor foelger jeg ogsaa med paa denne side. Og engagerer mig blandt de andre brugere.

   Jeg har efterhaanden en stor cirkel af Chromebook brugere paa Google+ . For det meste folk fra udlandet, men efterhaanden kommer der flere og flere danskere. Hvilket jeg synes er dejligt.

   I er velkommen til at cirkle mig, hvis i faar lyst.

   @Jonas
   Jeg synes det er aegeligt, at vi fik denne konfrontation, og at vores foerstehaandsindtryk af hinanden kunne havde vaeret anderledes.
   Jeg haaber at din opfattelse af mig, er aendret en smule, efter denne text.
   Jeg forventer ikke at du svarer tilbage, men haaber at du laeser mit indlaeg.

 17. Har lige bestil min chromebook fra Amazon i England, ligenu er det på vej til DK.
  Jeg glæder mig vildt meget til at få den, og prøve den 🙂

 18. Hej,

  Jeg bestilte min chromebook til 229 pund om tirsdagen, og torsdag aften var jeg online, og fuldt kørende. Jeg endte med at betale 238 pund.
  Jeg har den nyeste chromebook.
  Den her helt perfekt til skolearbejde! Den er bestemt 2400 kr værd.

 19. Hej Martin

  Det var hurtigt 🙂

  Er det den nye model fra Samsung eller den nye model fra Acer du har koebt ?

  Jeg haaber du bliver ved at vaere glad for den. Samtidig haaber jeg du senere hen vil kunne finde den anvendelig til alle dine opgaver du laver ved en computer.

  Jeg har selv erfaret at min Chromebokok har erstattet ALT det andet jeg havde.

  HVIS du paa noget tidspunkt har et spoergsmaal der relaterer til din Chromebook. Kan jeg paa det kraftigste anbefale dette forum :

  Chromebook Central – The Official Group for Chromebooks!
  https://groups.google.com/forum/#!forum/chromebook-central

  MEGET dedikerede mennesker paa det forum.

  Venlig hilsen.

 20. @Halfdan: Super review! Dejligt med lidt indsigt i hvordan det er at have en chromebook mellem hænderne.

  Jeg overvejer meget stærkt at erhverve mig en chromebook – enten fra US eller UK. Jeg frygter dog umiddelbart at der kan være problemer med opladning (anderledes voltage i usa, underlige stik fra uk eller hvad der nu kan være i vejen), men kan fornemme at det i hvert fald ikke er et problem ved køb fra amazon i uk? Er der problemer med chromebooks fra usa? (af en eller anden grund er der et par 100 kr i forskel fra køb i de to lande (inkl. fragt, told osv.))

 21. Hej,

  Jeg har min chromebook, men kan ikke komme på netbank. App’en “Rndr” som er beskrevet længere oppe er ikke til at finde i chromestore mere 🙁 Nogen der har nogle fantastiske ideér til hvordan man kommer på netbank?

  Mvh Martin

 22. Hej Alle
  – Og tak dine erfaringer og tanker!

  Jeg har desværre endnu ikke selv haft fornøjelsen af en chromebook men jeg har “roddet” en del rundt med diverse distributioner eksempelvis fra Hexxeh. Og elsker ideen om Chrome OS! Jeg vil gerne arbejde som ikt-implementator og må sige at Chromebooks vil være et kærkommet element til det resterende øko-system fra Google.

  Any ways her er en fed artikel hvor en Apple bruger Skriver om sine erfaringer med Samsungs nyeste Chromebook sammenholt med Apples Air og Ipad ?+tastatur. Tjek det!

  http://m.tuaw.com/2012/11/23/tuaw-smackdown-google-chromebook-vs-apple-ipad-macbook-air/

  /Kasper Gårdsdal

 23. Hejsa!

  Er blevet virkelig tændt på de her chromebooks efter at have læst din anmeldelse og kommentarene – tændt nok til at have bestilt en (Samsung Series 5, 550 3G) og glæder mig til at opleve den.

  Skal primært bruge den til mit studie, ja faktisk udelukket.. Så det bliver spændende!

  Tak for dit review – havde ikke købt den uden.

  Bedste hilsener herfra 🙂

 24. Tusind tak for en gennemførlig og ærlig anmeldelse. Den har været super nyttig. Jeg ville 100% købe en, det eneste der holder mig tilbage er netbank/borger id/skat osv problemet. Jeg er bosat i England og er helt afhængig af at kunne logge på disse tjenester. Er der nogle måder at løse problemet på?

 25. Hej
  Godt review!

  Jeg overvejer virkelige at købe en chromebook til mit studie! Mit eneste problem er, at jeg skal køre et tungt matematikprogram der hedder ti-nspire.
  Så vidt jeg kan forstå, vil det være umuligt. Men tror du jeg kan installere chrome fjernskrivebord, og så bare køre det over nettet, på min stationære computer? Tror du det vil være en løsning?

 26. tak for den fine side her. Gode og seriøse fra indlæg fra skribenterne også.

  da jeg står for en udskiftning af min gamle pc med windows xp, er jeg meget interesseret i chromebooks.

  Jeg er interesseret i oplysninger ang. chromebooks kompatibilitet med nemid og netbanking, med netflix og viaplay etc. og mht chromecast, hvis man gerne vil se indhold fra sin chromebook på sit tv.

  som tidlige beskrevet i denne tråd, så er det blevet nævnt at appen RNDR kan bruges til at få adgang til nemid, men det er osse sagt at den ikke kan findes i google playbutik. Hvad er så det seneste nye området?

  PS. Jeg kan ikke finde oplysninger om årstal og måned for indlæggene så er det er svært at vide om man læser gamle eller nye indlæg. det kunne være værdifuldt ta vide 😉

 27. for god ordens skyld, nu da jeg selv efterlyser det, er mit indlæg skrevet den. 23 juni 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt mig og boost din online markedsføring

Kan jeg hjælpe med noget? Brug kontaktformularen herunder – jeg vender hurtigt tilbage.