Dansk anmeldelse af Chromebook m/ karakter

Windows? Nej. Mac OS? Heller ikke. Linux? Nu nærmer vi os. Chrome OS er navnet på styresystemet, Samsung Series 5 Chromebook er udstyret med. Chrome OS er et helt nyt styresystem fra Google, der har været undervejs i mange år med første omtale i slutningen af 2009.

I begyndelsen af 2011 fik vi for alvor mulighed for at se lidt mere af Chrome OS, da CR48 blev udgivet til en skare af særligt udvalgte mennesker, heriblandt en enkelt dansker, der skrev en smule om oplevelsen på Chromebook.dk.

Dette kan dog ikke sammenlignes med Chromebook modellen fra Samsung – med det fulde navn Samsung Series 5 Chromebook – hvilken er den, jeg skriver denne anmeldelse med.

Jeg valgte at købe netop denne Chromebook i midten af august. Jeg er startet per 29/8 2011 som jurastuderende på Aarhus Universitet. Dertil havde jeg brug for en studiebærbar. Min netbook fra Asus har efterhånden udtjent sin værnepligt, og jeg stod med overvejelser om, hvorvidt en dyr Macbook Air eller en knap så dyr skodcomputer fra HP el. lignende var løsningen.
Pludseligt fik jeg (igen) øjnene op for Chromebook og Chrome OS grundet en Google + opdatering fra Matt Cutts, der i en måned udelukkende benytter sig af ‘min’ Chromebook. Valget var nemt. Jeg købte min Chromebook fra den engelske Amazon samme aften for godt 3.200kr inklusiv fragt.

So, hvordan er byggekvaliteten?

De fleste reviews / anmeldelser rundt omkring på nettet starter med computerens hardware, så det kan jeg også lige så godt.
Byggekvaliteten på Samsung Chromebook Series 5 er glimrende. Det føles slet ikke som en lille og billig laptop, selvom man udemærket kan kategorisere den sådan i forhold til danske opskruede priser. Køber du en computer i Danmark til omkring tre tusinde kroner, får du sjældent særligt meget. Det gør du med Chromebook! – Men den koster så heller ikke 3.000kr, når den først kommer til Danmark..

Chromebook i dens pomp og pragt

Især tasterne bør fremhæves, da disse er sublime. Det er fantastisk at skrive på min Chromebook, og dette review går da også ud over stepperne med 110 i timen i et DSB-tog på vej hjem. De tydeligt adskilte, afrundede og ikke-alt-for-bløde taster er en sand fornøjelse at benytte. Også efter 3 timer.chromebook set fra toppenSkærmen er ikke i Full HD, men billeder bliver vist klart og stærkt.
Desuden er det, takket være et eller andet smart ninjatrick, muligt at bruge ens Chromebook i solen, hvilket jeg allerede har benyttet mig af et par gange. Jeg har skrevet et par SEO-artikler på min Chromebook, mens jeg lå ude i haven på en havestol med lidt koldt vand og en pakke mandler. Det var sgu en fornøjelse.Selve byggekvaliteten af min Chromebook virker ganske solid, men det er også nemt at mærke, at den ikke er lavet af eksempelvis aluminium. Min telefon – HTC Legend i ét stykke aluminium – har overlevet fald, jeg ikke tror min Chromebooks overlevelsesodds ville være særligt gode for. Det er ikke en særligt dyr computer, men i forhold til prisen er byggekvaliteten utroligt lækker fra Samsung. Computeren er fortrinsvis i plastik, der ser væsentligt dyrere ud, end det egentligt er!

Smukt, minimalistisk Google design

Googles søgemaskine er ekstremt nem at bruge (og ekstremt tidskrævende at optimere til). Det samme, altså minimalismen, gør sig gældende for Chromebook. Selve computerens design er super simpelt. På den flotte og hvide bagside er der et stilfuldt Samsung logo og en lille Chrome-dot, der indikerer, at dette altså ikke er bare endnu en Windows- eller Maccomputer.

chromebook tastatur uden caps lockDu får de fleste taster, du er vant til fra en almindelig computer, men Google har alligevel været lidt smartere. Eksempelvis har du ingen CAPS LOCK-knap – der er placeret en søgeknap i stedet. Tryk på den, en ny fane åbner sig, og du kan søge både på nettet eller på computeren. Dét er smart!

Derudover er de gængse F#-knapper blevet optimeret. Min netbook har en masse ubrugelige funktioner, jeg kun har aktiveret ved uheld. Det opleves ikke her. Chromebook er dét bedre.

Men virker Chromebook!?

Samsung Chromebook Series 5 er en fantastisk computer. Chrome OS er et fantastisk styresystem. Det vil jeg gerne slå fast med det samme. Det er en ekstremt smooth fornemmelse at sidde med denne Chromebook – når internettet da er slået til.

Chrome OS fungerer i det hele taget som Chrome browseren, hvilken de fleste af os ‘tech savvy’ mennesker bruger. Hvis ikke I bruger den, kan I gøre jer selv en tjeneste og hente browseren her.

Du åbner et nyt “program” ved at åbne en ny fane, hvorefter alle dine ikoner vises. Disse ikoner kan nemt tilføjes fra Chrome Webstore, hvor der findes et væld af gratis applikationer og en absurd mangel på gode, betalte applikationer.

chrome os startsiden


Opstart på 2 milisekunder

Fra du åbner låget på din Chromebook, til den er klar til at gå på nettet, går der mindre tid, end Villy Søvndal skal bruge for at forvandle Danmark til et bankerot gældshelvede.

Sagt på en anden måde tager det rundt regnet et halvt sekund. Det tager ingen tid. Du er på nettet med det samme og kan søge, skrive, se video eller hvad du ellers har lyst til. Dette er ikke blot en gimmick – det er en af de primære grunde til at købe en Chromebook. Det er helt fantastisk bare at åbne låget, og så er du klar. Der er ikke noget med at logge in, programmer, der skal loade eller lignende pjat. Du er på nettet med det samme.

Det er da også på netop nettet, at du foretager dig alt. Du kan ikke bruge din Chromebook til særligt mange ting, hvis ikke du har en internetforbindelse. Dette er en særdeles farlig ting.
Lige nu sidder jeg og skriver denne anmeldelse uden internet i et tog på vej fra Aarhus hjem til Årslev syd for Odense.
Dette sker ved hjælp af en smart lille applikation ved navn “Write Space“. Hele min skærm er sort, undtagen bogstaverne, der er hvide. Pointen med programmet er, at du skal lukke alt unødvendigt ude for at koncentrere dig om at skrive. Jeg bruger det blot til at skrive, når jeg ikke har internet, hvorved Google Docs ikke er tilgængeligt.

Google Docs virkede offline indtil 2009, hvor Google sløjfede supporten. Desværre. De siger selv, at de arbejder på en løsning, men de har mange ting om ørene. For nu må jeg nok købe en omgang mobilt bredbånd i stedet for.

Selvom der findes sådanne små tricsk er din Chromebook i det store hele ganske ubrugelig uden internet. Du kan ikke rigtigt bruge den, da stort set alt kræver internet. Det er pointen med at have computeren; du kan i dag lave alt på nettet, men hvad hjælper dette, hvis internetforbindelsen mangler?

Dette problem kan nemt løses ved hjælp af mobilt netværk fra eksempelvis Oister, hvilket jeg planlægger at anskaffe mig. Der betaler du 150-160kr om måneden for 10gb data, hvilket er mere end nok, og som tillader dig at bruge din Chromebook overalt.
Men det betyder stadigt, at en Chromebook på sin vis er dyrere i drift end andre styresystemer, med mindre, at du konstant omgiver dig med trådløst netværk, eller har en mobiltelefon med nok data til, at din computer kan trække på dette ved hjælp af tethering.

Jeg har benyttet netop tethering til tidligere at anskaffe internetforbindelse i toget. Med tethering (hvilket kræver en rooted Android telefon i de fleste tilfælde, eller Android 2.3 +. Jeg ved ikke med iOS), deler du din mobiltelefons dataforbindelse med computeren. Det virker fænomenalt, men jeg har kun 300mb på min telefon, og det kan jeg sagtens selv bruge på random surf i bussen.

batteritiden på chromebook er fænomenal

Også batteritiden på Samsung Series 5 Chromebook er værd at fremhæve. Samsung selv siger, at computeren kan holde i godt 8 timer, men jeg har nu alligevel surfet og skrevet løs i godt 9½ time i en test, før batteriet ikke gad mere. Det er ikke alene end pæn batteritid for en computer med en 12″ skærm, men muligvis den bedste i sin klasse – hvis vi ser bort fra de æstetisk kvalmende Thinkbooks, der kan holde til folketingsvalget den 15. september.
Batteriet er, sammen med opstartstiden, to fantastiske ting ved denne Chromebook.

16GB SSD HDD – ikke mere, ikke mindre

Chromebook fra Samsung Series 5 er udstyret med en SSD (Solid State Drive) harddisk på 16gb. Det lyder umiddelbart ikke af særligt meget. Det er det heller ikke. Du kan ikke bruge din Chromebook til at downloade gratis film og have dem liggende, til at redigere gigabyte-tunge filer eller des lignende.

Nu har jeg brugt min Chromebook i et par uger, og dette har faktisk vist sig ikke at være noget problem. Du kan stadigt downloade filer som normalt, og jeg har da også et par .docx og .pdf filer liggende fra Aarhus Universitet, men disse har jeg blot downloadet for igen at uploade til Google Docs, hvilket kan gøres med drag-and-drop. Det er super, super nemt.

Pointen med Chrome OS er netop, at du kan gøre alting på nettet. Derfor er der slet ikke behov for en stor harddisk til at opbevare alle dine filer, da disse kan opbevares i skyen. Det lyder som en drøm, men det virker faktisk!.

Hvordan “gør” man ting på Chrome OS uden programmer?

Du kan ikke som sådan installere programmer på din Chromebook. Langt de fleste af de ikoner jeg har liggende på min “startside” er blot links. Det blå Facebook-ikon linker til Facebook, YouTube-ikonet linker til YouTube og det fine Google + ikon linker til Googles sociale mediatjeneste (du kan indvie mig i en af dine cirkler her).

Så hvordan gør man ting? I følge Googles reklame, hænger det sammen således; “You can do everything on the web“. Men kan du nu også det?

Efter at have brugt min Chromebook i et par uger er min konklusion klar: Nej, det kan du ikke. Men det er satme få ting, der ikke kan lade sig gøre med en Chromebook og internetforbindelse!

google docs med chrome os og chromebook
Google Docs bruges til såvel studiedokumenter som SEO-artikler. Nemt.

Vil du skrive? Det kan nemt lade sig gøre med Google Docs, en anbefalelsesværdig tjeneste, eller offline med Write Space, som jeg benytter lige nu.
Vil du høre musik? No problem. Jeg har et Grooveshark-link på min forside, Google Music udkommer snart, YouTube er fyldt med det og ellers kan du høre radio som normalt.
Vil du redigere billeder? Easily. Picnik, deviantArtMuro og Google Picasa er blot tre tjenester ud af hundreder, der lader dig redigere dine billeder online ganske gratis.
Vil du redigere billeder i Photoshop? Så må du vente til Adobe lancerer deres planlagte online Photoshop i en ordentlig version.
Vil du spille spil? Så kan det også lade sig gøre, men vi snakker spil som eksempelvis Angry Birds. Du kan ikke spille Call of Duty: Black Ops eller Football Manager på dine Chromebook, med mindre at du da opdager en genvej, jeg endnu ikke har spottet, that is.

Du kan 95 % af de ting, du normalt kan på en pc eller en Mac, med en Chromebook – hvis ikke mere. Desuden, du køber ikke en Chromebook for at benytte den som din primære computer, men som en ekstremt lækker sekunder computer, der er nem at have med på rejsen, på arbejdet, til familien og andre steder, hvor din stationære og kraftige computer ikke just egner sig til at blive taget med.

Problemer med Chromebook og Chrome OS

Chrome OS er ikke et komplet styresystem, må jeg dog indrømme. Der er naturligvis steder, hvor det endnu ikke egner sig særligt godt, og hvor det faktisk skaber et par problemer.

Først og fremmest mangler Google Docs virkeligt offline-adgang. Jeg så gerne en let applikation, der lod mig skrive på Google Docs dokumenter, som så herefter ville blive synkroniseret næste gang en internetforbindelse var tilgængelig. Ikke alene er dette et ydmygt ønske, men også absolut muligt at lave. Dette burde ligge #1 på Googles to-do-liste i forhold til Chrome OS.

Chrome OS er heller ikke voldsomt kompatibelt med alle former for trådløse netværk. På halvdelen af Aarhus Universitet bliver jeg smidt af det trådløse AUWLAN-netværk med jævne mellemrum. En ting er at blive smidt af. Det er sådan ikke så slemt. Men Google Docs skal godt nok bruge lang tid (2-5 minutter i grelle tilfælde) på igen at skabe forbindelse, på trods af, at jeg glad kan surfe rundt på alle andre ting. Det kan både skyldes manglende fokus fra Google, at Aarhus Universitets trådløse netværk ikke er kompatibelt; lige meget hvad er det pisseirriterende og også en ting, Chrome OS grundlæggende skal have styr på.

Jeg kan ikke få bogmærkeintegrationen til at virke. Måske gør jeg noget galt, men systemet virker ikke særligt intuitivt og mine Chromebook fra Samsung Series 5 nægter konsekvent at importere de bogmærker, Chrome-browseren på min stationære computer har opbygget. Det er ærgerligt, for det er faktisk nogle ret gode bogmærker.. (Og online bogmærker kan, som vi alle ved, ikke bruges til andet end SEO-purposes anyway).

Er folket klar til cloudcomputere?

Det store spørgsmål med Chromebook (bortset fra, hvornår jeg får offline Google Docs) er naturligvis, om også “almindelige” mennesker kan bruge det. Jeg er ikke almindelig i forhold til tech, og det er du som læser næppe heller, hvis du læser med her. Jeg er glad for at være en trendsætter med en Chromebook i DK, før der er udkommet en version med dansk tastatur (jeg sidder uden ÆØ og Å, men det har du næppe lagt mærke til). Jeg har knapperne på bekostning af et par andre taster), men jeg kan til gengæld også udemærket se realistisk på det hele.

er folket klar til cloud computere

Chromebooks er slet ikke for alle. Manglen på harddisk og kravet om, at alt skal gøres på nettet, skal nok være med til at skræmme et par mennesker væk. Er du ikke villig til at føre dit internetliv online, har du brug for at have ting liggende på computeren, virker Google Docs afskræmmende i forhold til Microsoft Word eller er du godt og gammeldags automatkonservativ, er en Chromebook ikke for dig. Som nævnt kan du 95 % af de ting, du normalt ville kunne med en Chromebook, men du må ofre Photoshop, Microsoft Word og et par andre ting.

Jeg synes, at det er en lav pris at betale i forhold til alle de fantastiske fordele, det er muligt at opnå. Men jeg ved også, at ikke alle er enige med mig. Min farmor ville udemærket kunne bruge en Chromebook, da hun ikke er forvænt til Windows, men min mor ville ikke have en chance med denne computer. Især ikke, hvis internettet røg, og det ville være nødvendigt at være kreativ og tænke ud af boksen. Nej, den ville ikke gå, desværre.

Samsung Series 5 Chromebook, som jeg sidder med her, er ikke udkommet i Danmark eller norden endnu. Det er den anden Chromebook fra Acer heller ikke. Per skrivende stund 7. september 2011, er du nødt til at købe din Chromebook i England, Frankrig, USA eller lignende, hvor et land indenfor EU naturligvis kan anbefales, da du ellers bliver snuppet i numsen af tolden og momsen.

Jeg købte min Chromebook fra Amazon.co.uk, og det tog blot 3 dage at få sendt den hertil (sammen med 4-Hour-Body af den gode Timothy Ferris på engelsk, spændende bog). Jeg valgte til at starte med, at jeg ville have min Chromebook på dansk, hvorefter knapperne ved siden af P og L automatisk blev forvandlet til de danske sataner Æ, Ø og Å. Du kan naturligvis ikke se, at knapperne sider der, så det kræver en allerede indgroet forståelse af det danske QWERTY-tastatur. Ved at sætte tastaturet på dansk har jeg også rodet rundt med specialtegn som ¤ og &, der er på alt andet end deres retmæssige plads. Kan du ikke huske, hvor eksempelvis @ eller $ sidder på et normalt, dansk tastatur, må du prøve dig frem med Chromebook fra England, da de påtrykte ikoner simpelthen ikke passer.

Jeg har, som SEO-artikelskribent, skrevet nok til, at jeg ikke behøver at kigge på tastaturet (eller skærmen, for den sags skyld) for at skrive, og for mig har det derfor slet ikke været et problem at vænne sig til at tage alt på gefühl. Men som dansker er dette en ting, man skal være klar på, med mindre at man da vælger at vente til en dansk version af Chromebook udkommer. Det kan meget vel tage lang tid. I kan sikkert selv huske hvor lang tid det tog for Google og HTC at udsende HTC Nexus One til DK – de var uinteressant og overhalet af flere, da det endeligt skete.. Om det også sker med Samsung Series 5 Chromebook ved jeg ikke, men jeg håber det naturligvis ikke!

Konklusion

Idéen med Chrome OS er fantastisk og kommer med garanti til at slå igennem nærmere før end tidligere. Samsung har også lavet et rigtigt pænt stykke arbejde med denne Samsung Series 5 Chromebook, og har tilmed valgt at sælge den til en pris ikke langt over produktionsomkostningerne. Det er rigtigt flot.

Mit store problem med Chromebook er, at Google Docs ikke er tilgængeligt i en offline-version, men jeg er sikker på, at det er lige på trapperne. En opstartstid, der kan tælles i millisekunder, 8-10 timers batteritid, et af de bedste tastaturer i menneskehedens historie og en overall solid byggekvalitet – samtidigt med, at det er et styresystem fra Google for helvede – er mere end nok til at gøre mig ualmindeligt tilfreds med denne computer. Det er min første Chromebook – men min næste computer bliver med garanti også med Chrome OS. Det er pokkers intuitivt, lækkert at bruge, hurtigt som Chrome-browseren og noget andet end kedelige Windows og popsmarte Mac. Jeg elsker det.pipboy er vild med chrome

Karakter i følge selvsamme 7-trinsskala, jeg på mit jurastudie vil blive bedømt efter, for hvad Chromebook fra Samsung på nuværende tidspunkt er værd: 10

Karakter for det, Google har gang i, med en komplet revolution af computermarkedet med en helt ny tilgang till et ellers fastlåst marked: 12 med plus, kryds bolle og en masser slanger. Det er smukt. Jeg er stolt af at være med på vognen!

Har I spørgsmål til Chromebook og brugen af samme, skal I være velkomne til at spørge herunder i kommentarfeltet, retweete artiklen (jeg bliver super glad!) dele den på FB eller lignende. Tak, fordi at I læste med så langt!

Halfdan Timm

59 responses to “Dansk anmeldelse af Chromebook m/ karakter

 1. Tak Timm, for en virkelig god gennemgang af ChromeBook og ChromeOS

  Én af de rigtigt fede ting ved CromeBook og ChromeOS er den som standard kommer med Citrix Retriever indbygget. Det betyder at firmaer med en Citrix XenApp eller XenDesktop løsning, kan forære medarbejderne sådan en PC, som de så kan bruge både privat til f.eks. GoogleDocs osv. (uden at få virus, malware osv.) og arbejdsmæssigt ved at de kan koble op til firmaet Citrix løsning. (Hvorved de så med stor sandsynlighed kan få adgang til Microsoft Word, Excel osv.)

  Ulempen er selvfølgelig at det er et nærmest værdiløst stykke hardware, hvis der ikke er Internet adgang. Men hey! Enhver har jo nærmest en SmartPhone i dag, enten en Android baseret eller en iPhone, hvorved det mobile bredbånd kan benyttes, som du også nævner, vha. tethering funktionen.

  (Og det er vist efterhånden kun Timm, der kun har 300 Mb. data på sit mobilabonnement, med den priskrig der foregår i øjeblikket blandt mobilselskaberne).

  1. Tak for din kommentar – Det var ganske hyggeligt at skrive det hele! 🙂

   Jeg vidste absolut ingenting om Citrix Retriver, men efter din forklaring og en smule Googling, kan jeg udemærket se det smarte i det! Det havde jeg sgu aldrig selv fundet frem til, så mange tak for det. Jeg er glad for at se, at en Chromebook også har fordele, jeg ikke lige havde spottet til at starte med.

   Jeg får sandsynligvis et nyt mobilabonnement i næste måned med 5gb data, forresten. Så må det være slut med det pjat her. 😉

 2. Fin anmeldelse – for os der er afhængige af Adobe Creative Suite pakken, er den ikke lige sagen, men den kan måske være et fint alternativ til en iPad?

  Mht. til internetforbindelse og iOS, så har du på en iPhone mulighed for at dele dit internet – både gennem USB stik og ved at bruge din iPhone som en trådløs router. Så med en iPhone og en Cromebook er du flyvende. At man så nok ikke køber en Chromebook, hvis man er til Apple er en helt anden sag 🙂

  1. Tak!

   Ja, en Chromebook passer langt fra til alle mennesker. Bruger du professionelt Adobe Creative Suite-pakken, får du overordentligt svært ved at være lige så effektiv med en Chromebook.

   Jeg er ikke sikker på, at en Chromebook er et alternativ som sådan til en iPad. Jeg tror nærmere, at den skal erstatte rejse-, studie- og arbejdsbærbaren. Den er ikke helt lige så mobil som en iPad alligevel kan prale med at være.

   Tak for iPhone-rettelsen – er det alle iPhones, der kan det, eller kun nyeste version?

 3. Jeg købte ligeledes en Samsung series 5 med det samme den udkom. Jeg bestilte den fra Amazon i USA, og måtte vente i 14 dage, men siden da (ca. 1 juli) har jeg stort set udelukkende anvendt den som min primære computer. Forleden kom så offline Gmail som en app, og jeg er overbevist om at Google docs er det næste. En anden ting jeg virkelig savner er at chromebook bliver opgraderet med Java support, så man også kan bruge den med nemid. Med hensyn til til Danske karakterer, har jeg på min chromebook installeret både US-english og Dansk, og derved kan blot vælge mellem begge sprog.

  Jeg håber virkelig at ideén bag Chrome OS bliver en succes, og vi også ser den her i Danmark.

  1. Er det dig, der står bag Chromebook.dk? I så fald kan jeg prale af at have læst hele din side og endda smidt en kommentar på et tidspunkt.

   Gmail offline trængte vi til, og jeg håber at Docs er næste punkt. Jeg tvivler bare på det. Det ville dog være gennemgående fantastisk i forhold til mit arbejde, hvis Google gad at ordne det – og bare muligheden for at skrive nye dokumenter burde altså kunne lade sig gøre offline i Google Docs!

   Jeg har faktisk ikke forsøgt at logge på netbank med min Chromebook, så jeg har ikke opdaget Java-problemer. Det må jeg lige gøre. Tak for 'hintet'.

   Jeg håber – og tror – på projektet. Når skønhedsfejlene er rettet er Chrome OS et gennemgående fantastisk styresystem! 🙂

 4. Hej Halfdan,

  Flot og gennemarbejdet anmeldelse 🙂

  Hvad er din vurdering af anvendeligheden, hvis man nu ikke bruger Gmail og Google Docs, er det så overhovedet muligt at finde noget fornuftigt at bruge den til, udover at browse på nettet?

  Det er selvfølgelig muligt at anvende Citrix/terminalserver funktionen, men det kræver jo at man har det. Og det er der sikkert ikke mange studerende der har f.eks.

  /Brian

  1. Hej Brian,

   Mange tak for rosen!

   Anvendeligheden, hvis du ikke ønsker at bruge Googles services, er ikke-eksisterende. Det er Googles styresystem, så du er også næsten per definition tvunget til at bruge Gmail, Google Docs, Google Calendar og resten af banden.

   Hvis du ikke ønsker at bruge de programmer, ender du med at købe en alt for dyr browser, og det er en skam, når computeren faktisk kan så meget andet også!

  1. Mange tak! 🙂

   Jeg har faktisk lige haft lejlighed til at prøve det med en pind fra Oister fra 2 dage siden. Det virker IKKE. Oister-pinden har enten en .exe fil, eller den ækvivalente filtype for Mac, og Chrome OS æder ingen af dem. Desværre. Køb max mobilt bredbånd på din mobiltelefon i stedet og del forbindelsen med WiFi-tethering.

   1. Hej igen,

    jeg fandt en løsning på problemet med modemet (Huawei E585).

    Jeg har et andet spørgsmål angående WIFI. På AU benytter de sig vel af eduroam eller er det kun ASB, CBS og KU?

    Hvorom alting er, ved du hvordan man konfigurerer adgangen til eduroam?

     1. Hvad mener du, når du siger 'løsningen' – at det rent faktisk kan komme til at køre på Linuxbaserede operativsystemer som Chrome OS?

      Aarhus Universitet benytter sig ikke af Eduroam, men af WAYF (http://wayf.dk/wayfweb/forside.html) og noget Cisco-baseret trådløst netværk. Derfor kan jeg ikke sige noget om Eduroam – Jeg vidste ikke det eksisterede før få sekunder siden. 🙂

     2. Nej, der var ikke en løsning på problemet med at almindelige usb modemer ikke kan findes med chrome os. Jeg købte i stedet en Mobil wifi router – huawei E585. Den fungerer ligesom et mobilt hotspot. En lidt dyrere løsning (fordi abb. er lidt dyrere), men jeg kan så koble flere computere på mit hotspot (f.eks. folk fra min studiegruppe). Det er en fordel på CBS, hvor der er dårlig forbindelse.

 5. Hej,

  har netop hentet en app kaldet google offline (af google), så vidt jeg forstår gør den også google docs tilgængelig offline, desværre mangler synkronisering fortsat…

  Har fra dag 1 fra Google docs blev lanceret følt at de virkelig under prioriterede det, og at Zoho længe var en langt bedre tjenester, der tilmed udnyttede google's egne tjenester smartere.. Synes de har indhentet meget, men at der fortsat ikke er disse basale funktioner er katastrofalt, de bør virkelig stoppe med flere nye projektet og se at få styr på de eksisterende (og få hevet nogen beta mærkater af og få dem klar til reel brug)

  Tak for review, følger spændt med, jeg er dog fortsat noget skeptisk med den lille plads… Hvordan er mulighederne for at afspille video optagelser på den ? Og hvad med "rigtige" film, den har vel ikke dvd-drev ? Kan den afspille mkv og lignende formatter på en eller anden måde ?

  Kan det virkelig passe at den ikke kan køre Java, uden NemID kan jeg desværre ikke se den som et realistisk bud på noget, der kommer til at stå i denne stue ?

  1. Hejsa,

   Meget, meget interessant! Den applikation skal jeg tydeligvis have fat på med det samme, så jeg kan se, hvordan det virker. Zoho siger mig også et eller andet – endnu mere, jeg lige skal have læst op på. Jeg er helt enig i, at Google har underprioriteret Docs. Med det kæmpe overskud de har præsenteret for de to første kvartaler af 2k11, burde de altså gøre noget ved det!

   Du kan godt afspille video, nemt, men du skal streame den. Der er lige akkurat plads til en smule film på harddisken, men jeg ved ikke, om det kan afspilles, og det vil under alle omstændigheder være meget uhensigtsmæssigt. Der er heller intet DVD-drev, nej. Det har jeg glemt at skrive.

   Vil du se videoer, så skal de streames – den er ikke beregnet til brug offline overhovedet, so to speak.

   Den kan ikke køre Java (ikke nyeste versioner, som NemID bruger), men det er et meget tidsbegrænset problem. Jeg ved, at Google er obs på problemet, og at det løses snart. De har selv omtalt det, for det er ikke kun i DK, at vi gerne se implementering af nyere Java-versioner. Dette er udelukkende et spørgsmål om tid. Giv det et par måneder, og så er dét løst.

   Tak for en meget interessant kommentar. Jeg skal vidst have læst op! 🙂

  1. Tak for det!

   Den virker bedre end min sidste bærbare, men det er ikke et af de punkter, hvor Google og Samsung har givet den mest gas. Hvis du skruer op på 6-7/10 på lysstyrkeskalaen kan du udmærket se, hvad du laver, i modsætning til eksempelvis min netbook fra Asus.

   Med det sagt vil du sikkert ende med lige at rykke dig en tand hist og her for at undgå de værste stråler. Det virker i sollys langt hen ad vejen, men helt optimalt er det ikke, desværre.

   (Ikke værre end at jeg har skrevet adskillige artikler i sollys udenfor med min Chromebook 🙂 )

 6. Hej, har med interesse læst din anmeldelse af Chromebook. Jeg har lige et par spørgsmål til dig: hvordan virker et ikke dansktastatur mht æ, ø og å – samt om den evt. kan købes i Danmark for øjeblikket. Hvis ikke den kan købes i Danmark, hvor vil du så anbefale mig at købe en – desværre har jeg ikke kunnet finde en på Den blå Avis. På forhånd tak for dine svar.

  Venligst

  N J Jørgensen

  1. Hey!

   I teksten er der et link til den engelske Amazon, hvorfra jeg købte min. 🙂

   Kig på mit svar herunder for at se, hvordan ÆØÅ-clinchen blev løst. Det er nemlig et ganske smart system!

 7. Hej og tak for en fantastisk interessant anmeldelse.

  Jeg er en ældre mand som er ved at miste fodfæste i Windows (selvom jeg har 16 års erfaring med det). Min hjerne kan bare ikke rumme så meget mere. Derfor skal jeg have noget så enkel som muligt. Chromebook er lige noget for mig. jeg var heldig at finde en i den blå avis.

  M.h.t textskrivning bruger jeg bare Gmail: skriver lange tekster til migselv……

  Hvorfor slås med googledocs? jeg har 7GB plads i gmail.

  Men jeg har et tastaturproblem: som du forklarer har man brug for den engelske tastatur, men siden jeg angav DKtastatur i starten kan jeg ikke skifte. Den falder selv tilbage til DK hele tiden.

  Mht import af bookmarks fra min stationær Chromebrowser har jeg været mere heldig: Xmarks udvidelsen, som installeres indefra indstillinger, virker glimrende.

  Får vi Java til Jul ?????

  1. Hey!

   Tak for en interessant kommentar. Jeg beklager, at jeg ikke har svaret før nu, men min side driller og jeg har travlt med jurastudiet. q:o

   Det med at skrive lange mails til sig selv er faktisk slet ikke dumt, haha. Det er da udtryk for kreativ tankegang om noget, og det opfordrer en Chromebook trods alt til på sin egen vis! 🙂

   Jeg kan nemt skifte sprog i systemindstillinger, også til det oprindelige engelsk. Det problem deler jeg ikke, desværre.

   Tak for forslaget til udvidelsen! Den må jeg lige installere og give en skalle med.

   Jeg håber i den grad på java til jul. Når vi i Danmark satser så hårdt på java med NemID, mangler vi godt nok en smule der 🙂

 8. Hej!

  Interessant anmeldelse.

  Jeg har lige fået ChromiumOS Flow til at kører på min IBM Thinkpad X60 fra et USB Flash drev og det meste virker. ChromiumOS er en Open Source clon af Google’s ChromeOS. Det kan hentes fra en HP som tilhører een der kalder sig Hexxeh – udtales Hex-see. Han er Englender og ca 17 år. Google ham, hvis du er interesseret.

  Der er en lang liste af netbook- og laptop modeller hvor det kan kører, mere eller mindre. Måske er dinmed. Det giver mulighed for at prøve ideen med et OS som ChromeOS og afgøre om det er noget for dig uden at skulle anskaffe een først.

  Jeg har endnu ikke afprøvet mobilt bredbånd, men både Ethernet og Wifi virker.

  Cheers

  Axel

  1. Hey dude,

   Beklager, at jeg ikke havde set din kommentar. Min side driller en smule.

   Men super interessant tip, mange tak for det! Jeg skal helt klart have kigget en smule mere på den fyr her, han ser ganske smart ud. Tak for det!

 9. Hej, tak for en super fed gennemgang af chromebooken. Jeg overvejer selv at investere i denne maskine. Dog er jeg ikke helt med på det med ÆØÅ. Det sprang du let og elegant hen over. Jeg er med på at man bare kan ændre sit “sprog” i indstillingerne og på den måde skrive som man plejer. Men jeg synes du snakker noget om at du har fået andre knapper på ? Er det rigtigt forstået eller har jeg misforstået noget ? Skulle du imidlertidigt have fået nye knapper, kan du så ikke fortælle lidt om hvordan du bar dig ad med det, evt, smide et billede op af keyboard layout’et med de nye taster så vi kan se hvordan det ser ud ?

  På forhånd tak, og endnu engang tak for en god gennemgang.

  1. Hey dude,

   Jeg beklager det langsomme svar, men min side driller godt nok lidt lige nu.

   Med hensyn til knapper har du ret, det var lige light nok.

   Jeg ændrede, første gang jeg tændte computeren, da den selv foreslog det, sproget til dansk. Da jeg sidder med et amerikansk, eller engelsk, at least, tastatur, blev nogle af knapperne i højre side af tastaturet simpelthen blot erstattet. Ikke fysisk, men hvad der er printet på knappen svarer ikke til funktionen. Den knap, hvor man normalt frembringer "*" bliver for eksempel brugt til Ø, så vidt jeg husker. Jeg sidder på min stationære computer med et dansk tastatur lige nu.

   Derfor kræver det, at du er familiær med et normalt, dansk tastatur for at bruge den 100 % til at starte med. Man vænner sig dog meget, meget hurtigt til det! 🙂

   Jeg er glad for, at du kunne bruge gennemgangen!

 10. Hey Timm. Jeg har samme problem som dig med AUWLAN; bliver også konstant smidt af nettet med CrOS. Jeg arbejder på at finde ud af, hvordan jeg sætter Eduroam op på computeren men indtil videre uden held.

  1. Samme her – Jeg tror, det har noget at gøre med at mange tusinde sidder på samme net, og at det derfor driller. Jeg har venner mac MacOS X og Windows 7 med samme problemer.

 11. Hejsa, og 1000 tak for en god og grundig anmeldelse.

  Jeg sad lige og fik ½ ide, nemlig den, at ofte er de enkelte hardware-dele rimelig ‘standardiserede’, og derfor spurgte jeg på, om der evt. var mulighed for at udskifte tasterne på chromebook’en, med et tastatur fra en abden model, der har æøå. (altså ‘på knapperne’).

  Desværre siger Samsung som følger:

  Dear Lars Bech Nygaard

  Thank you for contacting Samsung Electronics.

  We understand that you want to know if you can replace the keyboard for your Chromebook with a Danish Keyboard.

  We are really sorry about this.

  We would like to inform you that there is no option to replace the keyboard on the Chromebook with a Danish keyboard. If you have any queries, please email us. We are always here to help you.

  If you require additional assistance, you can email us by copying and pasting the URL below:

  http://bit.ly/cPKXqU

  Thank you.

  Samsung Online Support.

  1. Hej Lars,

   Tak for det! Super fint, at du lige valgte at dele den mail, for det er egentligt et ret interessant emne!

   Jeg skriver selv uden problemer fra min Chromebook (også lige nu) trods de manglende taster, men det hænger også sammen med, at rigtigt meget af min tid bruges foran en computer. For en person, der ikke nødvendigvis kan alle placeringerne af taser på et almindeligt dansk tastatur, ville det være perfekt med en mulighed for at udskifte tastaturet.

   Måske med næste Chromebook! q:o

 12. Hej og tak for en god anmeldelse

  Hvis jeg skal have knapperne Å,Ø og Æ, hvordan gør jeg så helt præcis? Er det noget man skal have firmaet til at gøre, eller skal man selv rode med det? I begge tilfælde, hvordan fik du gjort det? På forhånd tak.

  Hilsen Casper

  1. Hej Casper,

   Mange tak! Jeg er glad for, at du kunne bruge den.

   Første gang du tænder computeren, bliver du bedt om at vælge et sprog. Vælger du dansk, bliver “kolon + semikolon”, “@” og “[“-knapperne til henholdsvis Æ, Ø g Å. De tre knapper bliver placeret på tastaturet dér, hvor de ville sidde på et normalt, dansk tastatur. Hvis du vil have knapperne til at svare til den funktion, der rent faktisk er printet på dem, skal du bare skiftet sproget på din Chromebook tilbage på engelsk. Så er der blot intet ÆØÅ. 😉

 13. Det skifter dog ikke udseende på knapperne – så moderne er verden ikke blevet endu – men hvis du vil have tasterne til at vise de tegn de laver, når du trykker på dem, er en ‘dymo tang’ (strimmelprinter) et godt forslag, jeg gætter på, at den skifter til de samme tegn ‘neden under’, som du har på dit standard danske tastatur..*S*

 14. Hej og tak for besvarelsen

  Når ÆØÅ erstatter de andre knapper, hvor rykkes “kolon + semikolon”, “@” og “[“-knapperne så hen? På forhånd tak.

  Hilsen Casper

 15. Du kan se forskellene på de to layouts hvis du kigger her:

  Chromebook (US-extended): http://www.vaxer.net/~sylvar/media/Chromebook-US-Extended-keyboard-layout.svg

  Dansk keyboard: https://bugreports.qt-project.org/secure/attachment/12093/800px-KB_Norway.svg.png (Det er så et NORSK, men forskellen er ens…)

  Jeg har lige leget med lidt billeder, og du kan se lidt om hvad der sker her: http://www.bechnygaard.dk/flytning-af-taster-US-til-DK-keyboard.jpg

 16. Hej

  Jeg har nu fået købt mig en Chromebook. Den virker næsten helt perfekt. Det eneste der er galt, er at lysstyrken skifter af sig selv hvert andet minut. Jeg ved ikke om du selv har været ude for det, men hvis du kunne hjælpe mig med at løse problemet, ville det være super godt. På forhånd tak.

  Hilsen Casper

  1. Hej Casper.

   Jeg sidder og læser bogen – My Google chromebook : http://books.google.dk/books?id=YsfPTUTssLkC&printsec=frontcover&dq=%22my+google+chrome+book%22&hl=da&sa=X&ei=rr1CT_SdBorltQa5oczFBA&ved=0CDgQ6AEwAA#v=onepage&q=%22my%20google%20chrome%20book%22&f=false

   Og læser, at der er en lys-sensor, til venstre for kameraet.
   Måske det kunne være den, der var årsagen til dit spørgsmål.
   Dette er hvad de skriver i bogen :

   Illumination Sensor
   Above the screen, grouped in the middle of the frame, are three key items.
   The first of these, on the left, is the illumination sensor. Your Chromebook
   uses this to sense the level of ambient light, and adjusts the screen brightness accordingly. If there’s a lot of light, it increases the screen brightness; if
   there is less light, it decreases the screen brightness.

   MVH daniel.

 17. Hej Casper.

  Har selv en chromebook.

  Min oplevelse mht lysstyrken, er at det handler om, hvor meget du har skruet op for lyset, på knapperne.
  Hvis jeg skruer lysstyrken meget ned, så skifter den automatisk ned i lysstyrke, når jeg ikke har brugt chromebookén i kort tid. Og så snart jeg har trykket noget, skifter lyset op igen.
  Så min fremgangsmåde må være, at du prøver dig frem, og skruer en smule op i lysstyrke.

 18. Forresten, så faldt jeg over dette site, som påstår at de vil leje dig en chromebook i Danmark.

  http://appspeople.dk/chromebook/

  PPS People har nu muligheden for, at tilbyde de meget omtalte Chromebooks der er Googles første bud på en ny måde, at arbejde op imod skyen. Hardware er baseret på Samsungs ChromeOS maskine der findes i 2 modeller. Den lille model er med Wifi og den store model indeholder også 3G.
  Det helt nye i betalingsmodellen er, at der betales som leje og minimum perioden er 1 år og maksimalt 3 år. Priserne begynder ved 173 kr./måned, hvilket betyder at du kan få en helt ny computer for 2.076 kr. pr. år. Man binder sig ikke længere end et år og der er yderligere rabatter, at få hvis man laver en aftale over 3 år.
  Efter perioden er overstået tilhører maskinen dig/din virksomhed – der er bare ikke support på den længere.
  Dette er en helt ny måde at arbejde på til markant anderledes priser og behøver vi at fortælle maskinerne selvfølgelig er bygget tæt sammen med Google APPS.
  Kontakt salgsafdelingen allerede idag, hvis du vil høre mere om Chromebooks eller ønsker at reservere en maskine, da der er rift om dem allerede nu.

  Jeg vil gerne lige sige, at jeg ABSOLUT INTET har med denne virksomhed at gøre, så dette er IKKE en reklame, som jeg på nogen måder tjener penge på.

  Det var et rent tilfælde, ved en søgning på chromebook, fra danske sites.

 19. Forresten, hvis nogen er interesseret i bogen ” My Google Chromebook “.

  Så smid en mail til mig, og jeg sender den til jer, som PDF dokument, lige til at læse i Chrome Browseren..

  Mvh Daniel.

 20. Hej alle Chromebookejere

  Læser med stor interesse en god anmeldelse og alle gode indlæg derefter.
  Vil nu gerne købe en fra Amazon, men de nægter pure at sende den til Danmark (noget med garanti osv).
  Er der et trick jeg ikke kender, så vil jeg meget gerne høre om det.

  Tak for hjælpen.

  vh
  /Carsten

 21. Hej alle Chromebookkendere
  Jeg er selv til Applemaskiner, men bruger fast Googles online tjenester både privat og på job til min store tilfredshed. Anvender også Chromes browser.

  Nu har vi i familien en bedstefar, der skal ledes ind i den digitale virkelighed og have foræret en maskine. Her overvejer jeg alvorligt en Chromebook, da jeg tror den vil dække hans behov fint på nær på et punkt: Skype. Børnebørnene bor rundt om i Europa og er på Skype og Facebook og dem vil han gerne videochatte med. Så vidt jeg har forstået, kan man ikke downloade selve Skype til Chromebook. Og selv for at Skype inden i Facebook downloader man en lille app, så det er vel heller ikke muligt? Eller hvad siger jeres erfaring?

  I indlæggene herover ser jeg, der er problemer med NemID på Chromebook. Er det blevet løst nu?

  Jeg vil være meget taknemmelig for input
  Venligst
  Gitte

 22. Hej Gitte.

  God ide’ med en Chroomebook til bedstefar.

  Du har ret i at Skype IKKE kan downloades til Chroomebook. Da det slet ikke er muligt at installere noget som helst paa en Chroomebook. Hele hensigten med en Chroomebook, er at det skal foregaa i Skyen, og ikke paa selve Computeren.

  Du Kan heller ikke bruge Facebook Videochat paa en Chroomebook, da det ogsaa er Skype baseret.

  Du skal heller ikke regne med, at det nogensinde bliver muligt at bruge Skype, paa en Chroomebook. Da det er et Microsoft produkt.

  Der findes dog forskellige apps i Chroome Web Store, som paastaar at omgaa dette, men jeg vil IKKE garantere noget.

  F.eks denne app : imo instant messenger : https://chrome.google.com/webstore/detail/ocaebkdojpikfmhmnekiflipcicedobi?utm_source=chrome-ntp-icon

  MEN, jeg ville istedet foreslaa dig og bedstefar, at bruge den indbyggede chat og video funktion i Gmail og Google+.. Min erfaring er at det fungerer MARKANT bedre end Skype, video og lyd kvaliteten er bedre og paenere. Og det har uden tvivl noget at goere med at det er indbygget…
  Det kan jo ogsaa vaere at boerneboernene kunne lokkes til at bruge Gmail og resten af Google tjenesterne.

  Med hensyn til Java ( som er det NEM-ID bruger), saa virker det heller ikke, og jeg tror heller ikke det bliver i den naermeste fremtid, da Google og Jave ligger i retslig konflikt PT.

  Der er dog apps der igen paastaar at omgaa dette.
  F.eks denne app : Rndr : https://chrome.google.com/webstore/detail/aeanibohjlokjdpopecapcfaacnhdifi?utm_source=chrome-ntp-icon
  Jeg har proevet den, og den virker nogen gange bedre end andre.

  Min umiddelbare vurdering er, at jeg selv ikke ville vaere 1 sekund i tvivl om at koebe en Chroomebook i din situation.

  Det er en MEGET NEM Computer at bruge.
  Du skal ALDRIG taenke paa updates, eller antivirus.
  Systemet opdaterer sig selv, og antivirus er indbygget.
  Og modsat ALLE andre Operativ systemer ( Windows, MAC, Linux ), saa vil han aldrig opleve at hans computer bliver ” Traet ” med tiden. Faktisk lige det modsatte, da Chromebooks operativ system ( Chrome OS ), bliver bedre og bedre for hver automatiske update der kommer.

  Hvis du har flere spoergsmaal, saa bare skriv. 😀

  Mvh Daniel

  1. Sindsygt flot svar, du fik sendt afsted der. Jeg ville super gerne byde ind med mere – men du har sagt, hvad jeg ville sige. Mange tak for det (og også de gode links)!

 23. Tak for en god gennemgang af Chrombook..
  Har købt den fra Amazon.. Bestilte den mandag og havde den tirsdag… HURTIGT!!!!
  Nåh men kan kun sige at jeg ELSKER den meget højt allerede nu! Troede aldrig jeg skulle sige det! Men jeg køber nok ikke en Windows computer igen…!?

  1. Super fedt! Det tager ikke mere end et øjeblik, og så har man fuldstændigt vænnet sig til at benytte Chromebooken kontra andre computere.

   Det bedste ved den er, at denne indledningsvise forelskelse aldrig går over. Bare vent og se.. 😉

 24. Hej Daniel og Halfdann Timm.

  Tusind tak for svarene. Jeg hælder gevaldigt til at vælge Chromebook ..om ikke andet så som ekstra maskine til mig selv (bare for at prøve den).
  Ang at få børnebørnene over på Google chat er det nok lidt tungt, da de er på facebook alligevel med alle deres venner. Det ser ud til, at de apps, der siger, de kan bruge Skype på Chromebook, anvender allerede oprettede skypekonti. Så måske det virker, hvis vi opretter ham via en anden computer først, og han så logger ind via de specielle apps.

  Jeg kan se at Samsungs Chromebook har 2 usb-stik. Kan I gemme filer på usb-stick og ekstern harddisk ligesom på en almindelig maskine?

  Gitte

  1. Hej Gitte,

   Super, at du kan finde hjælp her. Især fra Daniels meget kvalificerede svar!

   Hvis dine børn har en Google-konto, kan de med en Chromebook være tilgængelige 24/7 selv uden Google Chat som ekstern app, hvis ikke jeg tager fejl. I hvert fald ved blot at have Gmail eller G+ åbent i baggrunden. Så kan de være på FB og Google Chat samtidigt uden at skulle rode med apps.

   USB-sticks og eksterne HDD’s kan bruges som normalt. Det har jeg aldrig haft problemer med. 🙂

 25. Hej Halfdan Timm, Daniel og I andre. Så er der afsendt Amazon-ordre på et stk Chromebook til bedste. Mange tak for jeres input. Han glæder sig helt vildt.

 26. Flot anmeldelse!!

  Hvordan virker dropbox og chromebook sammen, går ikke ud fra dropbox har en app til chrome OS, men kan man indefra dropbox.com fx finde et sdkort/usb-stik med billeder på og så uploade dem ?

  Lars

 27. @Lars

  Hej Lars.

  Foerst vil jeg lige sige at JO, der er forskel paa Chrome OS, og Chrome Browseren.
  MEN de fleste apps der virker til Chrome Browseren, virker ogsaa paa Chrome OS. Netop fordi hele ide’en med Chromebook, er at man kun har brug for en browser.

  Naa men ang Dropbox :

  Lidt google soegning resulterede i dette :

  https://chrome.google.com/webstore/search/dropbox

  OG

  http://cloudhighclub.com/cloud-save-on-chromebook-save-files-on-chrome-os-to-dropbox-google-docs-box-net/

  OG

  https://chrome.google.com/webstore/detail/geojifjnplelmefbggiioamokdomjenf

  Nu vil jeg saa lige sige, at jeg selv bruger Google Drive/Docs. Dette ville ogsaa vaere det oplagte valg, hvis man anskaffer sig en Chromebook.

  Ang SD kort.

  Chromebook har indbygget SD kort laeser, og kan laese alle de formater jeg nogensinde har haft brug for.

  Du kan overfoere fra SD kort til Chromebook, og omvendt.
  Derudover er der naesten 16 GB indbygget lager i Chromebook.

  Alle sider jeg har proevet, registrerer og uploader uden problemer direkte fra SSD harddisken, eller fra USB eller fra SD kort.

  MVH. Daniel

 28. Hej.

  Jeg overvejer stærkt at købe en Chromebook og bruge til mit arbejde. Det er bare sådan, at jeg ofte har brug for at uploade filer (billeder, pdf) til hjemmesider.

  Nu fungerer det jo udemærket, ved at trykke “Gennemse” knappen og dermed browse sig frem til filerne lokalt på computeren der skal uploades.

  Men hvordan fungerer det når alle ens dokumenter og billeder ligger i Google Drive? Når jeg trykker på “Gennemse” knappen fra mit CMS for at uploade et billede, er der så mulighed for at browse ind i mapper i Google Drive?

  Denne funktion er essensiel hvis jeg skal købe en Chromebook. Alt andet jeg har behov for, kan jeg nemlig uden problemer lave på en Chromebook.

 29. Hej. Jeg har prøvet at købe en chromebook fra Amazon Uk. Men der står det ikke kan lade sig gøre at få den leveret til min adresse. (samsung Chromebook series 5)

  Har du nogle bud på hvorfor ikke?

  et andet spørgsmål. Der kommer snart en ny Chromebook fra Samsung (den hedder vist bare Samsung Chromebook). Hvis du har kigget på den, hvad vil du så foreslå?

  mange tak! Christian.

 30. Er der andre muligheder for at komme på hjemmesider der bruger Java.. Jeg har tidligere brugt Rndr, men den er jo blevet lukket ned nu.

 31. Hvordan ser det det ud i dag, er du stadig glad for den? Hvordan køre du dit ekstern setup, kobler du den til en esktern skærm?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontakt mig og boost din online markedsføring

Kan jeg hjælpe med noget? Brug kontaktformularen herunder – jeg vender hurtigt tilbage.