alpha brain

34 timer i døgnet: En guide til effektivitet

Arbejder du selv som selvstændig eller er du på den ene eller anden måde akkordlønnet ved du, at effektivitet er hvad, der i sidste ende bestemmer din “timeløn”.

Jeg skriver i dag tekster for blot én samarbejdspartner (alle andre er siet fra). Her afhænger min timeløn af, hvor mange gode tekster i timen, jeg kan generere samtidigt med, at hver tekst skal være god, korrekturlæst og så videre.

Når jeg laver linkbuilding som konsulent sker dette også til en fast aftale per måned. Inden for denne aftale laver jeg X antal links. Hvor hurtigt jeg finde relevante sider at bygge stærke og troværdige links på bestemmer, hvor mange timer jeg skal bruge for at skabe resultater og derved få mit honorar.

Og når jeg studerer jura er det min effektivitet, der afgør, om jeg skal bruge 1 time eller 3 timer på at læse 25 siders international køberet og rent faktisk forstå det, jeg læser.

Effektivitet er, med andre ord, det, der bestemmer, om du tjener penge eller ej.

Og det har jeg i lang tid ønsket at skrive et indlæg om.

Note: Til at starte med havde jeg 3 afsnit her om søvn, kost og motion. Men du ved nok godt, du skal sove 7-9 timer, spise godt og træne – det springer jeg derfor let og elegant over. Jeg har lagt de cirka 1.000 ord på et andet site i stedet.

Rollermouse og kosttilskud for håndled

rollermouse

Jeg har (i en alder af 21..) haft problemer med mine håndled forbundet med mine timer foran computeren og min brug af min bærbare computer, når jeg 2 gange om ugen rejser til København.

Det har i perioder gjort ondt at bruge en mus og derved betjene min computer. Det kan være fatalt. Grunden til, at Martin Thorborg i dag laver videoer og lydklip en mas er fordi han i en ung alder ødelagde sine hænder på et tastatur. Det har han snakket om før og det vil jeg gerne undgå.

I starten af 2013 købte jeg en Rollermouse. Det viste sig at være en af de bedste investeringer, jeg nogensinde har lavet. Du kan se hvad en Rollermouse er på videoen herunder: http://youtu.be/Xdn9vTylTXM Min Rollermouse har kostet cirka 2.000 kroner. Det er dyrt for en mus. Men den har betyder, at jeg uden problemer kan sidde 24 timer i streg og give den gas eller 100 timer på en uge (har jeg gjort én gang med tracking på). Rollermousen er den bedste investering, jeg har lavet i 2013 – og jeg vil gerne anbefale ALLE, der arbejder professionelt med web at købe en. Jeg bryder mig slet ikke om at arbejde uden den i dag og jeg kan lynhurtigt mærke det på mine håndled, hvis jeg i et par dage sidder ved en anden computer med en almindelig mus.

Af hensyn til mine håndled gør jeg også følgende:

  • Tager kosttilskud indeholdende Omega-3 (købt her)
  • Laver specielle håndleds-øvelser i FitnessWorld
  • Har investeret i 3 ergonomiske tastaturer; et på kontor i Aarhus, et ved JUF‘s kontor og et i min kærestes lejlighed. Jeg bruger i dag KUN min Chromebooks tastatur i tog og fly.

alpha brainNootropics

Nootropics – vi kan også kalde dem smart drugs – er kosttilskud, du tager med henblik på at blive mere koncentreret; at holde fokus længere. Udtrykket er blevet brugt siden 1970′erne, hvor de forskellige racetam’er, mest kendt piracetam, fik deres udbredelse.

En nootropic er en pille, du tager, med det formål at skærpe koncentration og hukommelse. Har du set filmen Limitless? Det er lidt det, vi er ude i.

Jeg har eksperimenteret med en nootropic den seneste måned. Den, jeg har prøvet, er ikke tilladt til salg i Danmark og jeg har derfor importeret som privat fra andre EU-lande, i hvor produktet er tilladt. Vi har fri bevægelighed for varer (ligesom personer og tjenesteydelser) i EU, og det er derfor en ganske lovlig finte, så længe jeg ikke sælger skidtet videre.

Produktet hedder Alpha Brain. Det er en nootropic, der produceres af amerikanske Onnit. Onnit står bag en lang række kosttilskud og fitnessprodukter. De er super dygtige til deres markedsføring og bør alene af den grund følges på de sociale medier!

Formålet med lige netop Alpha Brain er, at man kan holde koncentrationen længere, huske bedre, producere mere – you get the point. Målgruppen er derfor bl.a. studerende på lange videregående uddannelser og folk, der går op i deres karriere og derfor skal performe på et stabilt og højt niveau.

Jeg har kørt med Alpha Brain i et par måneder. Det store spørgsmål er naturligvis: Virker det?

Mit svar: Måske.

Jeg har haft mine bedste perioder i lang tid, mens jeg har brugt Alpha Brain. Men det har været samtidigt med god søvn, god kost, flerugentligt træning og ingen alkohol. Jeg er sikker på, at hvis jeg enten begyndte at drikke alkohol (også bare en enkelt aften, hvor den så fik fuld gas), sov dårligt, rippede McDonalds eller lignende, ville jeg ryge ned igen.

Min vurdering er, at produktet – i samspil med alt andet, der skal være opfyldt – kan være med til at give en edge.

Hvor jeg – af gode grunde – har svært ved at vurdere, om jeg er blevet “mere effektiv” eller “koncentrerer mig bedre” af Alpha Brain er det relativt nemt at svare på et andet spørgsmål relateret til samme.

Alpha Brain – og andre nootropics – lover også nemmere adgang til lucide drømme (som på engelsk hedder lucid dreams). Og det holder! http://youtu.be/lYSX51xBkos Lucide drømme er de drømme, hvor du godt ved, at du drømmer og derfor har mulighed for at agere herefter. Du kan styre dine drømmer. Hvis du nogensinde har villet lege supermand, er lucide drømme den lækre måde at gøre det på.

De fleste mennesker har lucide drømme en gang imellem – men for de flestes vedkommende er det en sjælden fornøjelse.

Med forskellige teknikker kan du prøve at fremprovokere dem – men det gør mange nootropics for dig.

Jeg har sovet ekstremt godt i de perioder, hvor jeg har taget produktet. Det alene gør, at jeg fortsætter; jeg har for svært ved at vurdere effekten af den potentielt øgede produktivitet og effektivitet til alene at bygge min tiltro på det.

Ingen alkohol / Ingen fjernsyn / Ingen spil

Du kan vælge at tage en nootropic. Det er et tilvalg.

Men du kan lave nogle meget vigtigere fravalg.

Vigtigst af alt er, efter min erfaring, alkohol. Alkohol – og hvad, der følger med af dårlig mad på vej hjem fra byen og dårlig søvn – betyder helt utroligt meget for min produktivitet. Hvis jeg fjerner den.

I de perioder – og her snakker vi måneder lange perioder for at den sande effekt opdages – hvor jeg ikke har drukket alkohol, har jeg været mere effektiv end nogensinde før.

Jeg får slet og ret produceret mere. Jeg kan arbejde i flere timer. Mine træningspas er bedre. Jeg sover bedre. Alt er bedre.

Jurastudiet er, hvis man vælger at gøre det til det, et meget socialt studie med masser af arrangementer og alkohol involveret heri. Jeg fester gerne i slutningen af hvert semester – og her for nyligt en del qua mit tutorhverv.

Og det kan jeg tydeligt mærke på min effektivtivitet.

Hvis du skal stoppe med ÉN ting, så lad det være alkohol. Det er sjovt en enkelt aften, men det ødelægger din produktivitet i op til 14 dage som forklaret længere oppe i teksten. 14 dage er alt for lang tid at være sløv i. Det har de færreste råd til.

Jeg flytter sammen med min kæreste i København her om lidt. Lise spurgte, om jeg gerne ville have mine møbler med over i hendes lejlighed i København. Jeg takkede nej og bad hende i stedet for, som den eneste ændring, om at sætte hendes fjernsyn ned i kælderen.

Står fjernsynet og er slået til er det ALT for nemt blot at sætte sig ned og spilde et par timer. Det bliver man ikke gladere af og ens virksomhed vinder ikke på det.

Før jeg lærte ordet “SEO” at kende brugte jeg min fritid på at spille MMORPG’er online. Det tog måske 5 eller 7 timer om dagen. I dag spiller jeg Fifa en gang imellem med mine venner – det tager måske en eller to timer om måneden. Jeg tager ikke min Xbox med over til min kæreste, når jeg flytter her om lidt, og jeg har ingen spil installeret på min computer.

sasa kovacevicSasa Kovacevic

Herunder får en af mine rigtigt gode venner, Sasa Kovacevic, i stedet ordet. Sasa arbejder som iværksætter med egne projekter, herunder shoppen Alor.dk, og som ansvarlig for online markedsføring hos Hungry.dk – og det kræver lidt: Jeg har så travlt i min hverdag grundet forskellige projekter, at jeg bliver nød til at effektivisere min tid så meget som overhovedet muligt. Typisk starter jeg min dag med en tjekliste, hvilket faktisk er et af mine favorit værktøjer, da den giver mig det fulde overblik over, hvad jeg skal nå den pågældende dag. Desuden er det for mig utrolig motiverende at kunne krydse ting af på listen løbende, eftersom det giver en følelse af, at man rent faktisk bliver “færdig” og når et mål, selvom der jo altid vil være noget nyt, jeg kan arbejde på. Efter min mening, kan små “succesoplevelser” i form af at få afkrydset alle punkterne på dagens tjekliste gøre den ellers lange vej mod de større mål langt nemmere og mere overskuelig. Hvis muligt udfører jeg opgaverne umiddelbart efter hinanden, og for at kunne få en mere effektiv og direkte start på dagens opgaver, laver jeg min tjekliste aftenen før. Dette medfører desuden også, at jeg får en langt bedre nattesøvn, da jeg dermed ikke ligger og spekulerer over, hvad jeg bør nå næste dag, men blot kan slappe helt af. Et andet super effektivt tip er genvejstaster. Der er nemlig tid at spare, hvis man lærer at udnytte tastaturets fulde potentiale. Langt de fleste computere har genvejstaster, der gør det hurtigere og nemmere for mig at åbne programmer, mens jeg arbejder. Jeg bruger Autohotkey til min egen PC, men for jer Mac-brugere kan Quicksilver med fordel afprøves. Behøver jeg at nævne, at du skal stoppe ALLE dine sociale medier? Drop det selvpromovering og arbejd noget mere! Hvis du ikke kan klare dig uden de sociale medier, kan du downloade rescuetime.com - et program som overvåger din adfærd. På den måde kan du finde ud af, hvor du bruger mest tid og skære spildet fra. En af mine mange holdninger: omdan spildtid til effektiv tid. Bruger du offentlig transport som så mange andre danskere, så er der masser af tid at hente. Udnyt tiden i flyet, toget eller what ever. Lav dine opgaver, tjek dine e-mails og lad vær med bare at sove, da det er spild af tid. Når vi nu snakker om at sove. Jeg forsøger at få det maksimale ud af min dag. Langt de fleste har brug for 7 til 9 timers søvn hver nat for at være friske næste dag. Der er ingen grund til at sove længere, end du har brug for. Find ud af, hvor meget søvn du har brug for hver nat. Dette kan du gøre ved at teste dig frem. Start den første uge med 9 timers søvn. Næste uge tager du 8 timers søvn. Næste uge tager du 7 timers søvn osv., og til sidst vil du finde ud af, hvad der virker bedst for dig. Personligt er jeg selv nede på 6-7 timer, og det virker! Jeg er selv et b-menneske, men det har jeg lavet om på. Hvis jeg kan, så kan du også :-) Afmeld unødvendige tv-kanaler. Det er spild af tid. Fjernsynet er klart en af de største tidsrøvere, da rigtig mange zapper mellem kanalerne, imens de chiller i sofaen. Udvælg et lille antal kanaler, som du føler bidrager positivt til din hverdag. Alternativet kunne være, at du benytter dig af online tv-udbydere, hvor du kan se alverdens programmer. Det vigtigste er bare, at du undgår af fise den af i sofaen.Jeg bruger også rigtig meget mine e-mail filtre. I starten var min indbakke altid uoverskuelig og fyldt med e-mails. Sørg for at sortere din indbakke. Opret mapper og kategoriser derefter dine e-mails, så de lander i deres respektive mapper, når de tikker ind.

kristian bradstedKristian Bradsted

Kristian Bradsted har i dag ansvaret for den massive Fitness-Blog.dk. Her skriver han dybdegående artikler og laver videoer om kost, træning og des lignende. Kristian har uddannelsen i orden og er meget dygtig til at formidle sin viden. Derfor bad jeg ham om at komme med et par gode tips her: Motion er generelt godt for hjernen, særligt for dens indlærings- og hukommelsesevne. Men mere præcist vil det være en god i de at få sig rørt inden man skal igang med at være produktiv bag et skrivebord. Undersøgelser har blandt andet vist at skolebørn, som cykler i skole, klarer sig bedre og har en bedre indlæringsevne end børn, som bliver kørt i skole. Så uanset om du tager cyklen på arbejde, dyrker hjemmegymnastik, tager en tur med løbeskoene på eller et smut ned i det lokale fitness center, så kan du med fordel gøre det før du sætter dig bag skrivebordet. Undgå sukker og energiholdige drikke, når du skal være produktiv. Lidt sukker eller en energidrik kan umiddelbart føles, som en brugbar løsning, hvis man vil holde sig kørende efter at have været i gang i længere tid. Men der er bedre og sundere løsninger. Den hurtige energi vil indledningsvis kvikke dig op, da dit blodsukker stiger. Men det vil efterfølgende også få dig helt ned igen, da din krop vil forsøge at regulere koncentrationen af sukker i dit blod. Man ender dermed i en situation, hvor den hurtige energi vil sende dig på en rustjebanetur, hvor der skal ny hurtig energi til for at komme op igen. Udover at dette er usundt og effektiv vej mod fedme, så hæmmer sukker faktisk hjernens hukommelsesevne. En bedre løsning vil være at indtage noget, som holder dit blodsukker stabilt, så der konstant er brugbar energi til hjernen. Her er vise fedtstoffer en bedre løsning end sukker. Mellemlange kæder af fedtsyrer, som findes i kokosolie og klaret smør (også kaldt ghee) er guf for hjernen og en god energikilde for kroppen. Så her kommet et forslag, som højst sandsynligt vil få dig til at rynke på næsen – men tror mig, det både virker og smager godt: Skift sukkeret i kaffen ud med kokosolie eller klaret smør. Opskriften er simpel: 1 kop kaffe, ½ tsk kokosolie eller klaret smør. Det bedste og mest cremet resultat bliver at blende det, men pas på – varmen kan skabe et overtryk! Jeg anbefaler at bruge en stavblender. Tilsæt evt. stevia eller sukrin, hvis du mangler sødme. Et lille ekstra tip: Skal du arbejde fra morgenstunden, så prøv evt. drikke kaffen med fedtstofferne på tom mave. Nogle af de bedste og mest effektive råd, er ofte de letteste at følge. Men de er derfor også de letteste at overse. Mit sidste råd er et af disse. Drik vand! Mangler du væske går det ud over din koncentration og hukommelse. Derudover gør det dig træt og sulten. Sørg derfor for at have et stort glas vand stående på arbejdsbordet, som skal tømmes og genfyldes hveranden time.

Hvad man kunne gøre derudover

Søvn, kost, træning, ordentligt udstyr og at skære spild væk fra ens liv gør underværker. Hvis jeg skulle gå “all in” på et forsøg på at blive mere effektiv ville jeg eksperimentere med forskellige stoffer. Methylphenidat (du har sikkert hørt det omtalt som Ritalin, Mortalin eller slet og ret ADHD-medicin) øger koncentrationen ved bl.a. at øge koncentrationen af dopamin i hjernen. Det er mild amfetamin (tjek den kemiske formel; de er af samme familie). http://youtu.be/62eDbOS9r8I Her ryger vi ud i en spændende diskussion – er det etisk korrekt at bruge stoffer, medicin, ikke til at hele sig selv, men til at BLIVE BEDRE? Det er et emne, der ofte kan få sindende i kog hos de, der diskuterer.

Jeg vil undlade at tage holdning mere end jeg allerede har gjort – jeg vil blot notere, at det er en mulighed, og at jeg tror, det er en diskussion vi vil se en del fremover. Du har ikke hørt det sidste til “study drugs”. :-)

Har du ting, du gerne vil dele om hvad du selv gør – smid det gerne i kommentarfeltet herunder!